FBiH: Poziv na kažnjavanje zbog nenošenja maski, laici da se uzdrže od savjetovanja

02.08.2020. 19:50
0
IZVOR: SRNA

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo pozvao je na kažnjavanje onih koji ne nose zaštitne maske, a pojedince, laike, da se suzdrže od javnog iznošenja stavova i savjetovanja o načinu uzimanja lijekova.

Krizni štab podsjeća da je 17. jula u Federaciji BiH proglašena epidemija izazvana virusom korona, a da to podrazumijeva poštovanje svih naredbi kriznih štabova i zakonskih odredbi.

Ukazali su da je od 26. juna propisano obavezno korištenje zaštitnih maski, te da su propisane sankcije ako se to ne čini.

Upućen je i poziv pojedincima, licima bez formalnog medicinskog obrazovanja, da se suzdrže od javnog iznošenja stavova i savjetovanja o načinu uzimanju lijekova, koji se inače izdaju kontrolisano na recept i koriste pod kontrolom ljekara ili farmaceuta.

Osobe koje su laici, kako ističu iz Štaba, često opažaju zdravlje i bolest na potpuno drugačiji način od zdravstvenih stručnjaka, posebno ljekara.

- Zdravstveni stručnjaci najčešće imaju biomedicinsko razumijevanje bolesti i zdravlja, što je u suprotnosti, a ponekad i u konfliktu sa opštim laičkim objašnjenjima - ističu iz Kriznog štaba kantonalnog Ministarstva zdravstva.

Kantonalni Krizni štab podsjeća na smjernice Svjetske zdravstvene organizacije da osobe sa simptomima nose medicinsku masku, samoizoluju se i zatraže savjet ljekara čim počnu da se osjećaju, čak i ako su simptomi blagi.

U simptome spadaju groznica, kašalj, zamor, gubitak apetita, kratak dah i bol u mišićima.

Navode se i ostali nespecifični simptomi, kao što su bol u grlu, nazalna kongestija, glavobolja, dijareja, mučnina i povraćanje. Takođe, prijavljeni su gubitak osjećaja mirisa i okusa prije početka respiratornih simptoma, napominju iz Kriznog štaba.

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo pozvao je građane da izbjegavaju okupljanja u zatvorenim prostorima, velika grupisanja bez distance i bez upotrebe zaštitne maske na otvorenom, kao i poseban oprez tokom godišnjih odmora i putovanja.

Komentari 0
Povezane vijesti
Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju
Identifikovani žena i dijete pronađeni u koritu Miljacke Identifikovani žena i dijete pronađeni u koritu Miljacke
Najčitanije
  • Održane "Vaskršnje radosti", jedan od najljepših događaja u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    19h 58m
    0
  • Rodbina prislužila svijeće na "Novom Zejtinliku"
    16h 30m
    4
  • Porodilištu u Istočnom Sarajevu uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta
    19h 14m
    0
  • Čovjek iz BiH naletio na zmiju dugu više od metar i po (FOTO)
    14h 52m
    0
  • Danas Markovdan
    23h 40m
    0