ФБиХ уводи правило "вакцинисан-тестиран-преболио"

19.11.2021. 15:26
3
ИЗВОР: nezavisne.com

У ФБиХ од 20. децембра уводе се нове мјере, које подразумијевају правило "вакцинисан-тестиран-преболио", што значи да ће сви грађани, запослени у здравственом и социјалном сектору, те јавним управама, морати имати испуњен један од ова три услова при доласку на радно мјесто.

Ово ће се, како каже помоћник Федералног министра здравства Горан Черкез, уводити постепено, а циљ је, каже, слиједити праксу нормализације живота коју су увеле многе земље свијета.

- Кризни штаб ФБиХ је прије два дана упутио Влади ФБиХ одлуку да се у овом ентитету уведу мјере какве се уводе и у региону, а које су у Европи већ одавно уведене, ја морам рећи да смо ми посљедња земља у Европи која уводи те мјере, које подразумијевају правило вакцинисан, тестиран, преболио - рекао је он и навео да ће се то уводити постепено. 

- Јако је битно рећи да смо најавили практично кроз нову наредбу увођење тих мјера, од 20. 12, и да у међувремену очекујемо и тражимо од кантона да изврше све припреме, односно да припреме да би с могли људи који не желе вакцину, се тестирати, значи да омасове пунктове за тестирање, такође да ураде значајне активности на повећању вакцинације, односно броју вакциналних пунктова, и да ураде све оне предуслове, компаније, фирме, које ће бити под овим мјерама како би могле контролисати и пратити саму реализацију - казао је Черкез.

Како је појаснио за N1 то значи да од 20. децембра сви који су запослени у здравственом сектору, социјалном, те јавним управама, владама, општинама, морати имати један од ова три услова за улазак, односно долазак на посао.

- Они који не буду имали један од ова три услова испуњена, послодавац ће одлучити директно шта ће са тим особама, као што је свугдје направљено у окружењу, као што је свугдје у свијету. Не можемо ми бити стално они који су у свему задњи, говоримо да желимо Европу, свијет, све, ми смо пратили ситуацију, сада сматрамо да је вријеме за то - навео је Черкез и додао да су "пустили довољно времена да се људи вакцинишу, према томе довољно вакцина и сада има".

- Сматрамо да овим показујемо и нашу жељу за враћањем у нормалан живот, да желимо што прије да покренемо одређене секторе, посебно кад говоримо о угоститељству, туризму и све остале, гдје након одређеног периода ће и они доћи под ове мјере. То значи да нећемо више имати ограничења, у броју људи присутних на утакмицама, ресторанима, али ћемо морати поштовати један од ова три принципа - појаснио је он.

- Ово нас враћа у нормализацију стања и ово је некако, сматрамо, посљедња мјера ка тој нормализацији јер оно што видимо да је највећа смртност у земљама које немају довољан број вакцинисаних, сигурно ће ово и подстаћи људе да размисле још једном, с друге стране, морам рећи да смо ми паралелно са овом мјером коју најављујемо, тражили и побољшање, кроз мјеру и наредбу и имунизације - навео је он.

Како је појаснио "тражили су да сваки Дом здравља најмање три пута седмично, ради до 20 сати, да људи могу стићи након посла, да раде викендом, да једном седмично морају на неком јавном мјесту вакцинисати грађане, да морају формирати мобилне тимове, што је било и раније, али морају направити планове гдје ће моћи директно на терену да прате ко не извршава."

- Тражили смо да се крене према руралним насељима, фабрикама, образовним институцијама, то не значи само вакцинација, то значи презентација вакцинација, давање одговора становништву које жели да се вакцинише, организовање промотивних кампања на лицу мјеста - казао је Горан Черкез, помоћник министра здравства ФБиХ.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Pa 21.11.2021. 11:10
    Pa prepisuju, jer nemaju veze sa zivotom, jadnici, samo vi ucjenjujte, dok narod ne poludi
  • Generic placeholder image
    Kuki 19.11.2021. 17:30
    Skoro 2 godine sam bez prehlade. Zna či imam dobar imunitet. Ne zelim na silu ništa unositi u sebe. Želim slobodu izbora.
  • Generic placeholder image
    Nece moci 19.11.2021. 15:41
    Vidjela zaba da se konji potkivaju pa i ona digla nogu. Pa na zapadu su te mjere vec mjedecima i kakav je rezultat? Nikakav eno opet idu u lock!
Повезане вијести
Дрвар се спрема за посјету Његове светости патријарха Порфирија Дрвар се спрема за посјету Његове светости патријарха Порфирија
У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО) У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО)
Од 13. децембра почиње примјена Правилника о забрани пушења у ФБиХ Од 13. децембра почиње примјена Правилника о забрани пушења у ФБиХ
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    9h 12m
    0
  • Слани мафини
    18h 33m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    20h 28m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    18h 22m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    12h 51m
    3