Фоча: Одгођена расправа о градњи малих хидроелектрана на Бјелави

01.10.2020. 13:34
0

Сједница Скупштине општине /СО/ Фоча на којој је данас, између осталог, требало да буде разматрана информација о активностима на изградњи малих хидроелектрана на ријеци Бјелави, одгођена је најкасније за 15 дана због недостатка кворума.

Од 25, на сједницу је дошло 11 одборника и два су недостајала за кворум, па је предсједник Скупштине Изет Спахић одгодио сједницу и најавио да ће одмах сазвати колегијум на којем би предсједници клубова и извршна власт требало да се договоре о новом термину у року од 15 дана.

Он је рекао да је осам одборника навело да нису у могућности да дођу, док шест није оправдало изостанак.

-Јесте чудно и у свом мандату нисам имао овакав случај. Поготово замјерам онима који нису оправдали одсуство. Постоји интерес грађана за ову тему, она је неизбјежна и Скупштина ће расправљати о њој - нагласио је Спахић.

Јован Дракул из Удружења грађана "Бјелава" изразио је незадовољство што сједница није одржана, али и наду да ће у року од 15 дана одборници, ипак, расправљати о овој важној теми.

-Ми смо припремили за ову сједницу достојанствену и добру презентацију свих дешавања на ријеци Бјелави, али и на свим ријекама на којима постоји концесија за изградњу мини- хидроелектрана, које нису хидроелектране, него велики монструми који руше и уништавају нашу природу, конкретно, наше ријеке -  рекао је Дракул.

Он је истакао да су исушена корита у мјесној заједници Миљевина, гдје су изграђене четири мини-хидроелектране, била јасан знак и аларм да није пожељна више ниједна мини- хидроелектрана, јер оне, како је рекао, не доносе никакву корист, како локалном становништву, тако ни општини.

Дракул је додао да је, према подацима којима располажу, финансијска корист у протеклој години од четири мале хидроелектране на подручју општине износила 81.000 КМ, што, како је истакао, не представља ни један одсто од укупног општинског буџета.

У вријеме док је требало да се одржи сједница Скупштине, чланови Удружења "Бјелава" организовали су на Градском тргу протест и перформанс који су назвали "Пијаца природних ресурса".

На тај начин, како су истакли, још једном су жељели да скрену пажњу јавности и надлежних институција на уништавање природног блага изазваног градњом малих електрана, те на бројне неправилности и пропусте у вези са градњом електрана у сливу Бјелаве.

У информацији, коју је припремила извршна власт, а која је требало да буде разматрана на данашњој сједници, наводи се, између осталог, да је локална управа, након протеста грађана и изласка општинске комисије на терен, обуставила изградњу малих електрана на ријекама Бјелава и Мала Бјелава, док концесионар, предузеће "Србињепутеви" из Фоче не прибави све потребне сагласности.

Инвеститор је у међувремену урадио измјену техничког рјешења којим се двије концесије спајају у једну малу хидроелектрану "Бјелава", тако да машинска зграда буде заједничка са два водозахвата.

Општина је доставила своје мишљење, при чему је истакла да је на првом мјесту општи интерес грађана да морају да имају безбједно снабдијевање водом, тако да је потребно да инвеститор уради техничко рјешење безбједног укрштања цјевовода електране са примарним цјевоводом градског водовода и да осигура да цјевовод електране и водовод цијелом дужином немају додирних тачака, наводи се у информацији.

Општина је указала и на обавезу поштовања рјешења Завода за заштиту природног и културног насљеђа Републике Српске, који је у међувремену једну стару воденицу брвнару на ријеци Бјелави ставио на листу заштићених објеката.

Радови у сливу ријеке Бјелаве, лијеве притоке Дрине, почели су у марту.

Еколошки активисти и мјештани, који су у више наврата организовали протесте, оптужили су концесионара да је ушао у приватне посједе без ријешених имовинско-правних односа и без свих потребних дозвола и одобрења надлежних институција, те да је пробијајући приступне путеве нелегално посјекао више од 3.000 метара кубних шуме.

Из предузећа "Србињепутеви", које је концесионар, тврдили су да је ријеч само о геолошким истраживањима за шта су добили рјешење Министарства енергетике и рударства Српске. 

Коментари 0
Повезане вијести
У „Уличној трци кроз Фочу” очекује се учешће више шампиона БиХ У „Уличној трци кроз Фочу” очекује се учешће више шампиона БиХ
Митрополит Хризостом служи архијерејску литургију у Фочи Митрополит Хризостом служи архијерејску литургију у Фочи
Миљана и Софија шампионке БиХ у шаху Миљана и Софија шампионке БиХ у шаху
Најчитаније
 • Ухапшена лица због крађе у Источном Новом Сарајеву
  17h 35m
  0
 • Незгода у Дечанској улици, аутомобил откинуо стуб уличне расвјете
  5h 33m
  0
 • Минималац у Српској 650 КM
  11h 48m
  0
 • Да ли се некадашњи гигант дефинитивно гаси?
  13h 37m
  0
 • Свједок: Причао сам са дјететом да не чује како му силују мајку
  13h 14m
  0