Foča: Odgođena rasprava o gradnji malih hidroelektrana na Bjelavi

01.10.2020. 13:34
0

Sjednica Skupštine opštine /SO/ Foča na kojoj je danas, između ostalog, trebalo da bude razmatrana informacija o aktivnostima na izgradnji malih hidroelektrana na rijeci Bjelavi, odgođena je najkasnije za 15 dana zbog nedostatka kvoruma.

Od 25, na sjednicu je došlo 11 odbornika i dva su nedostajala za kvorum, pa je predsjednik Skupštine Izet Spahić odgodio sjednicu i najavio da će odmah sazvati kolegijum na kojem bi predsjednici klubova i izvršna vlast trebalo da se dogovore o novom terminu u roku od 15 dana.

On je rekao da je osam odbornika navelo da nisu u mogućnosti da dođu, dok šest nije opravdalo izostanak.

-Jeste čudno i u svom mandatu nisam imao ovakav slučaj. Pogotovo zamjeram onima koji nisu opravdali odsustvo. Postoji interes građana za ovu temu, ona je neizbježna i Skupština će raspravljati o njoj - naglasio je Spahić.

Jovan Drakul iz Udruženja građana "Bjelava" izrazio je nezadovoljstvo što sjednica nije održana, ali i nadu da će u roku od 15 dana odbornici, ipak, raspravljati o ovoj važnoj temi.

-Mi smo pripremili za ovu sjednicu dostojanstvenu i dobru prezentaciju svih dešavanja na rijeci Bjelavi, ali i na svim rijekama na kojima postoji koncesija za izgradnju mini- hidroelektrana, koje nisu hidroelektrane, nego veliki monstrumi koji ruše i uništavaju našu prirodu, konkretno, naše rijeke -  rekao je Drakul.

On je istakao da su isušena korita u mjesnoj zajednici Miljevina, gdje su izgrađene četiri mini-hidroelektrane, bila jasan znak i alarm da nije poželjna više nijedna mini- hidroelektrana, jer one, kako je rekao, ne donose nikakvu korist, kako lokalnom stanovništvu, tako ni opštini.

Drakul je dodao da je, prema podacima kojima raspolažu, finansijska korist u protekloj godini od četiri male hidroelektrane na području opštine iznosila 81.000 KM, što, kako je istakao, ne predstavlja ni jedan odsto od ukupnog opštinskog budžeta.

U vrijeme dok je trebalo da se održi sjednica Skupštine, članovi Udruženja "Bjelava" organizovali su na Gradskom trgu protest i performans koji su nazvali "Pijaca prirodnih resursa".

Na taj način, kako su istakli, još jednom su željeli da skrenu pažnju javnosti i nadležnih institucija na uništavanje prirodnog blaga izazvanog gradnjom malih elektrana, te na brojne nepravilnosti i propuste u vezi sa gradnjom elektrana u slivu Bjelave.

U informaciji, koju je pripremila izvršna vlast, a koja je trebalo da bude razmatrana na današnjoj sjednici, navodi se, između ostalog, da je lokalna uprava, nakon protesta građana i izlaska opštinske komisije na teren, obustavila izgradnju malih elektrana na rijekama Bjelava i Mala Bjelava, dok koncesionar, preduzeće "Srbinjeputevi" iz Foče ne pribavi sve potrebne saglasnosti.

Investitor je u međuvremenu uradio izmjenu tehničkog rješenja kojim se dvije koncesije spajaju u jednu malu hidroelektranu "Bjelava", tako da mašinska zgrada bude zajednička sa dva vodozahvata.

Opština je dostavila svoje mišljenje, pri čemu je istakla da je na prvom mjestu opšti interes građana da moraju da imaju bezbjedno snabdijevanje vodom, tako da je potrebno da investitor uradi tehničko rješenje bezbjednog ukrštanja cjevovoda elektrane sa primarnim cjevovodom gradskog vodovoda i da osigura da cjevovod elektrane i vodovod cijelom dužinom nemaju dodirnih tačaka, navodi se u informaciji.

Opština je ukazala i na obavezu poštovanja rješenja Zavoda za zaštitu prirodnog i kulturnog nasljeđa Republike Srpske, koji je u međuvremenu jednu staru vodenicu brvnaru na rijeci Bjelavi stavio na listu zaštićenih objekata.

Radovi u slivu rijeke Bjelave, lijeve pritoke Drine, počeli su u martu.

Ekološki aktivisti i mještani, koji su u više navrata organizovali proteste, optužili su koncesionara da je ušao u privatne posjede bez riješenih imovinsko-pravnih odnosa i bez svih potrebnih dozvola i odobrenja nadležnih institucija, te da je probijajući pristupne puteve nelegalno posjekao više od 3.000 metara kubnih šume.

Iz preduzeća "Srbinjeputevi", koje je koncesionar, tvrdili su da je riječ samo o geološkim istraživanjima za šta su dobili rješenje Ministarstva energetike i rudarstva Srpske. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
Pronađeno beživotno tijelo Drage Tanaskovića Pronađeno beživotno tijelo Drage Tanaskovića
Časno i hrabro vojevanje fočanskih brigada Časno i hrabro vojevanje fočanskih brigada
Najčitanije
  • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    22h 17m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    12h 47m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    12h 28m
    0
  • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
    21h 10m
    0
  • Povelja opštine Istočna Ilidža Srednjoškolskom centru „Istočna Ilidža“
    17h 39m
    0