Фоча: Мјештани не желе МХЕ на ријеци Бјелави

30.04.2020. 11:25
0
ИЗВОР: czzs.org

Упркос мјерама забране окупљања, локално становништво у Фочи јуче је почело са блокадом изградње малих хидроелектрана (МХЕ) Бјелава и Мала Бјелава, а придружили су им се и представници Коалиције за заштиту ријека БиХ.  На блокади се окупило више од двадесет мјештана који су спријечили раднике да приђу машинама и наставе са нелегалним радовима.

Нелегалну изградњу ових МХЕ, фирма “Србињепутеви” д.о.о. из Фоче почело је у ситуацији када је кретање грађана ограничено, јавна окупљања забрањена и инспекцијски надзор отежан, што је изазвало револт локалног становништа.

 - Ми смо овдје одрасли и ова ријека нас је одгојила. Овдје смо научили пливати и желимо да спријечимо даље уништавање наше животне средине. Захвалио бих се људима који су дошли да нас подрже и поручио свима да ми од Бјелаве нећемо одустати - изјавио је мјештанин Милош Вујичић.

Локално становништво у њиховим захтјевима подржале су и друге организације које се у својим општинама боре за очување ријека. Међу њима су били и представници Удружења грађана “Еко Центар” из Вишеграда.

- Дошли смо на позив наших сабораца за заштиту ријека. Овдје је на дјелу кршење свих права и велики злочин против природе и нас људи - изјавио је Дејан Фуртула, предсједник “Еко Центра”.

Слика

Одмах по запримању информација о почетку градње МХЕ Бјелава и Мала Бјелава, из Коалиције за заштиту ријека БиХ, Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС упућен је захтјев за увид у еколошке, грађевинске и урбанистичке дозволе издате за поменуте хидроелектране. 

 Министарство је доставило одговор у којем јасно стоји како нису вођени поступци прописани Законом о заштити животне средине и Законом о уређењу простора и грађењу, на основу чега су у Центру за животну средину, у име Коалиције за заштиту ријека БиХ, одлучили да поднесу кривичну пријаву против осумњиченог привредног субјекта.

- Захтијевамо од Републичког јавног тужилаштва Републике Српске да покрене истражни поступак против инвеститора који увелико гради без потребних дозвола. Сматрамо да чињење кривичног дјела не смије остати некажњено, а поготово не у случају када неко користи овакву ситуацију, проузроковану пандемијом корона вируса, како би нелегално градио - изјавио је Милош Орлић, координатор Коалиције за заштиту ријека БиХ.

Слика

Поред подношења кривичне пријаве, из Коалиције захтијевају од Урбанистичко-грађевинске и еколошке инспекције Републичке управе за инспекцијске послове хитан инспекцијски надзор над процесом извођења радова на ријекама Бјелава и Мала Бјелава.

 - Када надлежна инспекција установи да су наше тврдње тачне, а по основу одговора надлежног министарства и фото документације коју смо им доставили, од њих захтијевамо да поступе у складу са Законом и њиховим овлаштењима те да зауставе ове нелегалне радове на овим двјема ријекама - казао је Орлић.

У међувремену, мјештани локалних заједница у којима се граде мале хидроелектране на ријеци Бјелави поручују да неће одустати од своје борбе и неће дозволити да приватни интерес буде изнад закона и јавног интереса.

Коментари 0
Повезане вијести
Монодрама о Милунки Савић на сцени Градског позоришта Фоча Монодрама о Милунки Савић на сцени Градског позоришта Фоча
Дражан Ерић прихватио понуду која се не одбија: Хирург из Фоче, родом из Подлугова у Катару ниже успјехе Дражан Ерић прихватио понуду која се не одбија: Хирург из Фоче, родом из Подлугова у Катар...
Фочаци величанствено честитали три деценије Републике Српске (ВИДЕО) Фочаци величанствено честитали три деценије Републике Српске (ВИДЕО)
Најчитаније
 • Листа 10 мобилних телефона који највише зраче (ФОТО)
  15h 7m
  0
 • Миланко Чобовић прикупља податке за писање другог дијела књиге "Рођени да вјечно живе"
  17h 32m
  0
 • Аустралија депортује Ђоковића из земље
  2h 51m
  0
 • Јаке полицијске снаге на југу Косовске Митровице
  13h 54m
  0
 • Тужилаштво БиХ одустало од истраге против пет лица у случају "Тузланска капија" (ВИДЕО)
  15h 16m
  0