Фоча: Мјештани не желе МХЕ на ријеци Бјелави

30.04.2020. 11:25
0
ИЗВОР: czzs.org

Упркос мјерама забране окупљања, локално становништво у Фочи јуче је почело са блокадом изградње малих хидроелектрана (МХЕ) Бјелава и Мала Бјелава, а придружили су им се и представници Коалиције за заштиту ријека БиХ.  На блокади се окупило више од двадесет мјештана који су спријечили раднике да приђу машинама и наставе са нелегалним радовима.

Нелегалну изградњу ових МХЕ, фирма “Србињепутеви” д.о.о. из Фоче почело је у ситуацији када је кретање грађана ограничено, јавна окупљања забрањена и инспекцијски надзор отежан, што је изазвало револт локалног становништа.

 - Ми смо овдје одрасли и ова ријека нас је одгојила. Овдје смо научили пливати и желимо да спријечимо даље уништавање наше животне средине. Захвалио бих се људима који су дошли да нас подрже и поручио свима да ми од Бјелаве нећемо одустати - изјавио је мјештанин Милош Вујичић.

Локално становништво у њиховим захтјевима подржале су и друге организације које се у својим општинама боре за очување ријека. Међу њима су били и представници Удружења грађана “Еко Центар” из Вишеграда.

- Дошли смо на позив наших сабораца за заштиту ријека. Овдје је на дјелу кршење свих права и велики злочин против природе и нас људи - изјавио је Дејан Фуртула, предсједник “Еко Центра”.

Слика

Одмах по запримању информација о почетку градње МХЕ Бјелава и Мала Бјелава, из Коалиције за заштиту ријека БиХ, Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС упућен је захтјев за увид у еколошке, грађевинске и урбанистичке дозволе издате за поменуте хидроелектране. 

 Министарство је доставило одговор у којем јасно стоји како нису вођени поступци прописани Законом о заштити животне средине и Законом о уређењу простора и грађењу, на основу чега су у Центру за животну средину, у име Коалиције за заштиту ријека БиХ, одлучили да поднесу кривичну пријаву против осумњиченог привредног субјекта.

- Захтијевамо од Републичког јавног тужилаштва Републике Српске да покрене истражни поступак против инвеститора који увелико гради без потребних дозвола. Сматрамо да чињење кривичног дјела не смије остати некажњено, а поготово не у случају када неко користи овакву ситуацију, проузроковану пандемијом корона вируса, како би нелегално градио - изјавио је Милош Орлић, координатор Коалиције за заштиту ријека БиХ.

Слика

Поред подношења кривичне пријаве, из Коалиције захтијевају од Урбанистичко-грађевинске и еколошке инспекције Републичке управе за инспекцијске послове хитан инспекцијски надзор над процесом извођења радова на ријекама Бјелава и Мала Бјелава.

 - Када надлежна инспекција установи да су наше тврдње тачне, а по основу одговора надлежног министарства и фото документације коју смо им доставили, од њих захтијевамо да поступе у складу са Законом и њиховим овлаштењима те да зауставе ове нелегалне радове на овим двјема ријекама - казао је Орлић.

У међувремену, мјештани локалних заједница у којима се граде мале хидроелектране на ријеци Бјелави поручују да неће одустати од своје борбе и неће дозволити да приватни интерес буде изнад закона и јавног интереса.

Коментари 0
Повезане вијести
Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића
Часно и храбро војевање фочанских бригада Часно и храбро војевање фочанских бригада
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    6h 58m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    21h 12m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    19h 19m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    18h 7m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    4h 34m
    0