Foča: Mještani ne žele MHE na rijeci Bjelavi

30.04.2020. 11:25
0
IZVOR: czzs.org

Uprkos mjerama zabrane okupljanja, lokalno stanovništvo u Foči juče je počelo sa blokadom izgradnje malih hidroelektrana (MHE) Bjelava i Mala Bjelava, a pridružili su im se i predstavnici Koalicije za zaštitu rijeka BiH.  Na blokadi se okupilo više od dvadeset mještana koji su spriječili radnike da priđu mašinama i nastave sa nelegalnim radovima.

Nelegalnu izgradnju ovih MHE, firma “Srbinjeputevi” d.o.o. iz Foče počelo je u situaciji kada je kretanje građana ograničeno, javna okupljanja zabranjena i inspekcijski nadzor otežan, što je izazvalo revolt lokalnog stanovništa.

 - Mi smo ovdje odrasli i ova rijeka nas je odgojila. Ovdje smo naučili plivati i želimo da spriječimo dalje uništavanje naše životne sredine. Zahvalio bih se ljudima koji su došli da nas podrže i poručio svima da mi od Bjelave nećemo odustati - izjavio je mještanin Miloš Vujičić.

Lokalno stanovništvo u njihovim zahtjevima podržale su i druge organizacije koje se u svojim opštinama bore za očuvanje rijeka. Među njima su bili i predstavnici Udruženja građana “Eko Centar” iz Višegrada.

- Došli smo na poziv naših saboraca za zaštitu rijeka. Ovdje je na djelu kršenje svih prava i veliki zločin protiv prirode i nas ljudi - izjavio je Dejan Furtula, predsjednik “Eko Centra”.

Slika

Odmah po zaprimanju informacija o početku gradnje MHE Bjelava i Mala Bjelava, iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH, Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS upućen je zahtjev za uvid u ekološke, građevinske i urbanističke dozvole izdate za pomenute hidroelektrane. 

 Ministarstvo je dostavilo odgovor u kojem jasno stoji kako nisu vođeni postupci propisani Zakonom o zaštiti životne sredine i Zakonom o uređenju prostora i građenju, na osnovu čega su u Centru za životnu sredinu, u ime Koalicije za zaštitu rijeka BiH, odlučili da podnesu krivičnu prijavu protiv osumnjičenog privrednog subjekta.

- Zahtijevamo od Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske da pokrene istražni postupak protiv investitora koji uveliko gradi bez potrebnih dozvola. Smatramo da činjenje krivičnog djela ne smije ostati nekažnjeno, a pogotovo ne u slučaju kada neko koristi ovakvu situaciju, prouzrokovanu pandemijom korona virusa, kako bi nelegalno gradio - izjavio je Miloš Orlić, koordinator Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

Slika

Pored podnošenja krivične prijave, iz Koalicije zahtijevaju od Urbanističko-građevinske i ekološke inspekcije Republičke uprave za inspekcijske poslove hitan inspekcijski nadzor nad procesom izvođenja radova na rijekama Bjelava i Mala Bjelava.

 - Kada nadležna inspekcija ustanovi da su naše tvrdnje tačne, a po osnovu odgovora nadležnog ministarstva i foto dokumentacije koju smo im dostavili, od njih zahtijevamo da postupe u skladu sa Zakonom i njihovim ovlaštenjima te da zaustave ove nelegalne radove na ovim dvjema rijekama - kazao je Orlić.

U međuvremenu, mještani lokalnih zajednica u kojima se grade male hidroelektrane na rijeci Bjelavi poručuju da neće odustati od svoje borbe i neće dozvoliti da privatni interes bude iznad zakona i javnog interesa.

Komentari 0
Povezane vijesti
Crkva Svetog Nikole: Uz obnovu svetinje osvježen bogoslužbeni život Crkva Svetog Nikole: Uz obnovu svetinje osvježen bogoslužbeni život
Vjetar oborio krov hotela u Foči Vjetar oborio krov hotela u Foči
Foča: Osumnjičeni da su krivičnim djelima protivpravno stekli 700 hiljada KM Foča: Osumnjičeni da su krivičnim djelima protivpravno stekli 700 hiljada KM
Najčitanije
 • Imam poziva da se od lovačkih sekcija prave vojne formacije
  17h 53m
  6
 • Požar na objektu bivšeg hotela Kristal
  17h 5m
  0
 • „Rade, sine, nemoj majke zaboravit...'“
  21h 47m
  1
 • Crkva Svetog Nikole: Uz obnovu svetinje osvježen bogoslužbeni život
  23h 59m
  0
 • Vuk Mičić neporažen u profesionalnom meču
  22h 9m
  0