Формирана Асоцијација Срба повратника у ФБиХ

28.12.2021. 21:45
1
ИЗВОР: СРНА

Асоцијација Срба повратника у Федерацију БиХ, која окупља представнике 11 удружења из свих федералних кантона, основана је данас у Сарајеву, а у фокусу свог дјеловања имаће људска права и слободе српског народа у ФБиХ, изјавио је предсједник Извршног одбора Асоцијације Душан Шеховац.

Шеховац је прецизирао да ће Асоцијација, као легално и легитимно удружење које представља Србе у ФБиХ, штитити права Срба који живе у овом ентитету, али и оних који су се одселили у Републику Српску или иностранство.

– Циљ нам је да заштитимо и сачувамо приватну имовину, воду, ливаде, шуме, баште… – рекао је Шеховац на конференцији за новинаре и додао да ће значајно мјесто у дјеловању Асоцијације бити питање очувања српске културно-историјске баштине, те националног и вјерског идентитета на подручју ФБиХ, укључујући гробља, капеле и цркве.

Он је замолио све у ФБиХ да не уништавају насљеђе Срба, као и Србе и Хрвате да другдје чувају насљеђе Бошњака и других.

Шеховац је истакао да у ФБиХ Срби нису ни равноправни ни конститутивни.

– Имате ситуацију да нас нема ни у кућним савјетима, савјету мјесне заједнице, нема нас у општинским вијећима – у општинским вијећима у Сарајеву нема ниједног Србина, да не говорим о управним одборима, другим институцијама у којима се примају хонорари – навео је Шеховац и додао да ће се Асоцијација залагати да Срби буду равноправни од мјесне заједнице до Владе Федерације.

Као једну од првих активности Асоцијације, Шеховац је најавио покретање иницијативе за доношење закона о националним обиљежјима народа БиХ.

– Ту се мисли посебно на националне заставе Бошњака, Хрвата и Срба – рекао је Шеховац и објаснио да у вези са овим постоји велико незнање, те се, умјесто националних, у БиХ често користе државне заставе других земаља.

Он је објаснио да је циљ ове иницијативе да Србин у ФБиХ за свој национални или вјерски празник може слободно истаћи заставу, као и Бошњаци и Хрвати у цијелој БиХ.

Шеховац је рекао да ће један од задатака Асоцијације бити да се коначно утврди број Срба који живе у ФБиХ, укључујући и повратнике.

На челу Иницијативног одбора за формирање Асоцијације Срба повратника у ФБиХ од 2018. године до данас, када је Асоцијација званично и формирана, био је Миле Марчета, који истиче да су Срби у Федерацији сведени на ниво статистичке грешке.

– Права Срба у ФБиХ су више него трагична – рекао је Марчета и објаснио да је то био разлог за формирање Асоцијације, која ће бити регистрована у Федерацији, а не негдје друго и заступати права Срба у овом ентитету.

Марчета се залаже за промјену односа власти према повратницима и рјешавање њихових бројних проблема, али указује и на неадекватну заступљеност Срба у федералном Парламенту.

– Једна од најтрагичнијих ствари јесте Клуб Срба у Дому народа Парламента ФБиХ, који треба да има 17 људи. Некада их има, а пола су од тога Бошњаци, Хрвати или неки трећи, због чега никада није било могуће покренути заштиту виталног националног интереса – рекао је Марчета.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Vasilije Vidović 13.01.2022. 22:05
    Pomaže Bog Dušane Šehovac, brate moj po oružju, sječam se kad si nas primio na Ilidžu sa dr Šešeljem, kapetane moj saborče, bio si najbolji komandir čete na Ildžu, sječam se kad te lično nagrado vojvoda Šešelj 1993, pozdavlja te četnički vojvoda Vasilije Vidović
Повезане вијести
Приказан филм о одбрани Српске Илиџе Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
У Српској морбилама заражена 44 лица, у Источном Сарајеву један случај заразе У Српској морбилама заражена 44 лица, у Источном Сарајеву један случај заразе
Сутра обиљежавање Дана несталих Срба Сарајевско-романијске регије Сутра обиљежавање Дана несталих Срба Сарајевско-романијске регије
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    14h 47m
    0
  • Крађа у Палама
    13h 5m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    9h 32m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    12h 20m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    5h 41m
    0