Formirana Asocijacija Srba povratnika u FBiH

28.12.2021. 21:45
1
IZVOR: SRNA

Asocijacija Srba povratnika u Federaciju BiH, koja okuplja predstavnike 11 udruženja iz svih federalnih kantona, osnovana je danas u Sarajevu, a u fokusu svog djelovanja imaće ljudska prava i slobode srpskog naroda u FBiH, izjavio je predsjednik Izvršnog odbora Asocijacije Dušan Šehovac.

Šehovac je precizirao da će Asocijacija, kao legalno i legitimno udruženje koje predstavlja Srbe u FBiH, štititi prava Srba koji žive u ovom entitetu, ali i onih koji su se odselili u Republiku Srpsku ili inostranstvo.

– Cilj nam je da zaštitimo i sačuvamo privatnu imovinu, vodu, livade, šume, bašte… – rekao je Šehovac na konferenciji za novinare i dodao da će značajno mjesto u djelovanju Asocijacije biti pitanje očuvanja srpske kulturno-istorijske baštine, te nacionalnog i vjerskog identiteta na području FBiH, uključujući groblja, kapele i crkve.

On je zamolio sve u FBiH da ne uništavaju nasljeđe Srba, kao i Srbe i Hrvate da drugdje čuvaju nasljeđe Bošnjaka i drugih.

Šehovac je istakao da u FBiH Srbi nisu ni ravnopravni ni konstitutivni.

– Imate situaciju da nas nema ni u kućnim savjetima, savjetu mjesne zajednice, nema nas u opštinskim vijećima – u opštinskim vijećima u Sarajevu nema nijednog Srbina, da ne govorim o upravnim odborima, drugim institucijama u kojima se primaju honorari – naveo je Šehovac i dodao da će se Asocijacija zalagati da Srbi budu ravnopravni od mjesne zajednice do Vlade Federacije.

Kao jednu od prvih aktivnosti Asocijacije, Šehovac je najavio pokretanje inicijative za donošenje zakona o nacionalnim obilježjima naroda BiH.

– Tu se misli posebno na nacionalne zastave Bošnjaka, Hrvata i Srba – rekao je Šehovac i objasnio da u vezi sa ovim postoji veliko neznanje, te se, umjesto nacionalnih, u BiH često koriste državne zastave drugih zemalja.

On je objasnio da je cilj ove inicijative da Srbin u FBiH za svoj nacionalni ili vjerski praznik može slobodno istaći zastavu, kao i Bošnjaci i Hrvati u cijeloj BiH.

Šehovac je rekao da će jedan od zadataka Asocijacije biti da se konačno utvrdi broj Srba koji žive u FBiH, uključujući i povratnike.

Na čelu Inicijativnog odbora za formiranje Asocijacije Srba povratnika u FBiH od 2018. godine do danas, kada je Asocijacija zvanično i formirana, bio je Mile Marčeta, koji ističe da su Srbi u Federaciji svedeni na nivo statističke greške.

– Prava Srba u FBiH su više nego tragična – rekao je Marčeta i objasnio da je to bio razlog za formiranje Asocijacije, koja će biti registrovana u Federaciji, a ne negdje drugo i zastupati prava Srba u ovom entitetu.

Marčeta se zalaže za promjenu odnosa vlasti prema povratnicima i rješavanje njihovih brojnih problema, ali ukazuje i na neadekvatnu zastupljenost Srba u federalnom Parlamentu.

– Jedna od najtragičnijih stvari jeste Klub Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH, koji treba da ima 17 ljudi. Nekada ih ima, a pola su od toga Bošnjaci, Hrvati ili neki treći, zbog čega nikada nije bilo moguće pokrenuti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa – rekao je Marčeta.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Vasilije Vidović 13.01.2022. 22:05
    Pomaže Bog Dušane Šehovac, brate moj po oružju, sječam se kad si nas primio na Ilidžu sa dr Šešeljem, kapetane moj saborče, bio si najbolji komandir čete na Ildžu, sječam se kad te lično nagrado vojvoda Šešelj 1993, pozdavlja te četnički vojvoda Vasilije Vidović
Povezane vijesti
Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
Mitropolit Hrizostom služio večernje u Sabornom hramu u Sarajevu Mitropolit Hrizostom služio večernje u Sabornom hramu u Sarajevu
Mitropolit Hrizostom sutra služi večernje u Sabornom hramu Mitropolit Hrizostom sutra služi večernje u Sabornom hramu
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    6h 58m
    0
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    6h 22m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    4h 37m
    11
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    21h 6m
    1
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    6h 16m
    0