Франц Кафка: 100 година од смрти књижевног великана

03.06.2024. 14:11
0
ИЗВОР: Национална географија

Након што је записао "Убијте ме или сте убица", разорен туберкулозом, на данашњи дан, 3. јуна 1924. године, умро је један од најзначајнијих писаца 20. вијека, Франц Кафка. Чешки писац је био аутор сугестивних и загонетних дјела која измичу дефинитивној процјени и дозвољавају различита тумачења.

На данашњи дан, прије 100 година, 1924, умро је писац јеврејског поријекла Франц Кафка, аутор невеликог, али сугестивног и загонетног дјела које измиче дефинитивној процјени и дозвољава различита тумачења. До 1945. био је непознат, јер за живота готово и није објављивао. Главнину списа, укључујући писма и „Дневнике“, издао је његов пријатељ Макс Брод, упркос Кафкиној изричитој молби да буду спаљени.

Радња и сутуације, мада представљени као визије и снови, предочавају свијет у његовој тоталности, у којем се крећу протагоности чијем је духовном хоризонту доступан само мањи сегмент стварности која их окружује, водећи безнадежну борбу с анонимним силама. Вишезначне параболе, прецизност израза и фантазија – иако саопштене пригушеним језиком без емоција и коментара – интегрисане су у цјелину која говори о збивањима и људима 20. вијека. Дјела: романи „Процес“, „Замак“, „Америка“, приповијетке „Пресуда“, „Преображај“, „У кажњеничкој колонији“, „Сеоски љекар“, „Умјетник у гладовању“.

Након што је записао „Убијте ме или сте убица“, разорен туберкулозом, на данашњи дан, 3. јуна 1924. године, умро је један од најзначајнијих писаца XX вијека, Франц Кафка.

Чешки писац је био аутор сугестивних и загонетних дјела која измичу дефинитивној процјени и дозвољавају различита тумачења.

До 1945. био је непознат, јер за живота своја дјела готово да није објављивао.

Већи дио списа, укључујући писма и „Дневнике“, издао је његов пријатељ Макс Брод, упркос Кафкиној изричитој молби да буду спаљени. Радња и сутуације, мада представљени као визије и снови, предочавају свијет у његовој тоталности, у којем се крећу протагоности чијем је духовном хоризонту доступан само мањи сегмент стварности која их окружује, водећи безнадежну борбу са анонимним силама.

Вишезначне параболе, прецизност израза и фантазија – иако саопштене пригушеним језиком без емоција и коментара – интегрисане су у цјелину која говори о збивањима и људима 20. вијека.

Његова најзначајнија дјела су: романи „Процес„, „Замак„, „Америка“ и приповјетке „Пресуда„, „Преображај„, „У кажњеничкој колонији„, „Сеоски љекар„, „Умјетник у гладовању„.

Коментари 0
Повезане вијести
Како је славни писац утјешио дјевојчицу која је туговала за изгубљеном лутком Како је славни писац утјешио дјевојчицу која је туговала за изгубљеном лутком
Франц Кафка, хроничар трагичне свакодневнице Франц Кафка, хроничар трагичне свакодневнице
Франц Кафка - Писац "Процеса" и књижевни класик Франц Кафка - Писац "Процеса" и књижевни класик
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 17m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 40m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 13m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 10m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    13h 1m
    0