Franc Kafka: 100 godina od smrti književnog velikana

03.06.2024. 14:11
0
IZVOR: Nacionalna geografija

Nakon što je zapisao "Ubijte me ili ste ubica", razoren tuberkulozom, na današnji dan, 3. juna 1924. godine, umro je jedan od najznačajnijih pisaca 20. vijeka, Franc Kafka. Češki pisac je bio autor sugestivnih i zagonetnih djela koja izmiču definitivnoj procjeni i dozvoljavaju različita tumačenja.

Na današnji dan, prije 100 godina, 1924, umro je pisac jevrejskog porijekla Franc Kafka, autor nevelikog, ali sugestivnog i zagonetnog djela koje izmiče definitivnoj procjeni i dozvoljava različita tumačenja. Do 1945. bio je nepoznat, jer za života gotovo i nije objavljivao. Glavninu spisa, uključujući pisma i „Dnevnike“, izdao je njegov prijatelj Maks Brod, uprkos Kafkinoj izričitoj molbi da budu spaljeni.

Radnja i sutuacije, mada predstavljeni kao vizije i snovi, predočavaju svijet u njegovoj totalnosti, u kojem se kreću protagonosti čijem je duhovnom horizontu dostupan samo manji segment stvarnosti koja ih okružuje, vodeći beznadežnu borbu s anonimnim silama. Višeznačne parabole, preciznost izraza i fantazija – iako saopštene prigušenim jezikom bez emocija i komentara – integrisane su u cjelinu koja govori o zbivanjima i ljudima 20. vijeka. Djela: romani „Proces“, „Zamak“, „Amerika“, pripovijetke „Presuda“, „Preobražaj“, „U kažnjeničkoj koloniji“, „Seoski ljekar“, „Umjetnik u gladovanju“.

Nakon što je zapisao „Ubijte me ili ste ubica“, razoren tuberkulozom, na današnji dan, 3. juna 1924. godine, umro je jedan od najznačajnijih pisaca XX vijeka, Franc Kafka.

Češki pisac je bio autor sugestivnih i zagonetnih djela koja izmiču definitivnoj procjeni i dozvoljavaju različita tumačenja.

Do 1945. bio je nepoznat, jer za života svoja djela gotovo da nije objavljivao.

Veći dio spisa, uključujući pisma i „Dnevnike“, izdao je njegov prijatelj Maks Brod, uprkos Kafkinoj izričitoj molbi da budu spaljeni. Radnja i sutuacije, mada predstavljeni kao vizije i snovi, predočavaju svijet u njegovoj totalnosti, u kojem se kreću protagonosti čijem je duhovnom horizontu dostupan samo manji segment stvarnosti koja ih okružuje, vodeći beznadežnu borbu sa anonimnim silama.

Višeznačne parabole, preciznost izraza i fantazija – iako saopštene prigušenim jezikom bez emocija i komentara – integrisane su u cjelinu koja govori o zbivanjima i ljudima 20. vijeka.

Njegova najznačajnija djela su: romani „Proces„, „Zamak„, „Amerika“ i pripovjetke „Presuda„, „Preobražaj„, „U kažnjeničkoj koloniji„, „Seoski ljekar„, „Umjetnik u gladovanju„.

Komentari 0
Povezane vijesti
Kako je slavni pisac utješio djevojčicu koja je tugovala za izgubljenom lutkom Kako je slavni pisac utješio djevojčicu koja je tugovala za izgubljenom lutkom
Franc Kafka, hroničar tragične svakodnevnice Franc Kafka, hroničar tragične svakodnevnice
Franc Kafka - Pisac "Procesa" i književni klasik Franc Kafka - Pisac "Procesa" i književni klasik
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    10h 58m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 40m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 8m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 29m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 38m
    0