Фудбалска сезона у БиХ се наставља 7. јуна, завршетак крајем јула

28.04.2020. 22:27
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Представници ФС БиХ и клубова су данас одржали другу видео конференцију, а главни закључак је да би сезона требало да буде настављена 7. јуна, а завршила би се крајем јула.

Послије састанка Фудбалски савез БиХ је издао саопштење које преносимо у цјелости:

- Представницима клубова је презентовано званично писмо из УЕФА у којем су наведене смјернице о принципима права учешћа у УЕФА клупским такмичењима за сезону 2020/21. Примарни захтјев је окончати првенство на зеленом терену уз препоруку да националне асоцијације требају исцрпити све могућности како би се домаће такмичење завршило до краја. Дужност националних асоцијација је да УЕФА-и, најкасније до 25. маја 2020. године, доставе план наставка и формата такмичења. Постоје само два оправдана разлога да се домаће такмичење може превремено завршити. Као прво, ако постоје мјере забране организовања спортских такмичења и немогућности завршетка истог у предвиђеном року. Друга опција превременог завршетка националног такмичења ако услијед посебних економских и финансијских разлога, евентуални наставак сезоне може дугорочно угрозити домаће такмичење и клубове. Клубови су упознати и са начином евентуалног прекида такмичења, те је у том случају прописан поступак клубова за учешће у УЕФА такмичењима. У случају евентуалног одступања од задатих принципа приликом пријаве клубова за европска такмичења од стране националних асоцијација, УЕФА задржава дискреционо право да одбије те клубове.

Слика

У наставку је клубовима предложен план активности које је припремио НС/ФС БиХ, а везане су за наставак тренажног процеса и такмичења у БХТ Премијер лиги. Оквирни датуми почетка тренажног процеса је од 08-10.05.2020. године за индивидуалне припреме. Други дио би почео 13.05.2020. године када би се наставио рад по групама (максимално пет играча), а завршни дио припрема би кренуо од 23.05.2020. године. Приједлог наставка такмичења у БХТ Премијер лиги је планиран за 07.06.2020. године. У достављеном документу је образложен и начин организације утакмице, уз провођење посебних мјера заштите, протокола доласка, боравка и одласка екипа са стадиона, као и саме реализације догађаја који ће бити одржан без присуства публике. За провођење предложених активности претходно је потребно добити дозволе надлежних органа, уз услов да су створени сви санитарно-хигијенски услови за несметано одвијање физичких активности играча.

Сви рокови су условни, а сви предложени датуми су прилагођени тренутној ситуацији. Ако се епидемиолошка слика у земљи побољша у наредном периоду, а мјере надлежних органа буду редуковане или укинуте, Извршни одбор НС/ФС БиХ ће тек онда разматрати приједлоге за наставак такмичења и доносити потребне одлуке. Времена за наставак такмичења у БХТ Премијер лиги има сасвим довољно, а оно што је најбитније у овом тренутку је како на најбољи начин припремити санитарно техничке услове за несметан наставак такмичења и одигравање утакмица, уз претходно обезбјеђење свих процедура за адекватну заштиту здравља играча, стоји у саопштењу ФС БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Ђоковић: Још имам страст да играм на највишем нивоу Ђоковић: Још имам страст да играм на највишем нивоу
Настављено суђење оптуженима за убиство Славише Крунића Настављено суђење оптуженима за убиство Славише Крунића
Послије „Лудих година“ и „Жикине династије“, снима се „Луда година“ Послије „Лудих година“ и „Жикине династије“, снима се „Луда година“
Најчитаније
  • Партизан мијења име!
    18h 59m
    4
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    2h 4m
    0
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    23h 32m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    21h 6m
    3
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    2h 11m
    0