Гацко: Без конкурса запослили још 17 нових радника

24.09.2020. 15:42
0
ИЗВОР: Milanka Kovačević/direkt-portal

Иако спада у сами врх по броју запослених у административној служби и јавним установама у општини Гацко од почетка године без конкурса ангажовано је још 17 нових радника. То је више од половине броја дефинисаног законом.

Мада предизборна кампања званично није почела, "редови се збијају", а свако посеже за адутима који су му на располагању. И док опозиција углавном указује на нерад и јавашлук власти која је Гацко претворила у град у хибернацији, дотле се власт, оличена у начелнику Милану Радмиловићу, уочи избора опредијелила на запошљавање партијских кадрова. Тако је од почетка године на одређено вријеме почело да ради 17 особа, што у административној служби, што у јавним предузећима и установама чији је оснивач Скупштина општине.

Крах буџета

Када је 2016. године усвојен Закон о локалној самоуправи РС већина општинских и градских администрација имала је вишак запослених. Предњачили су Бања Лука, Требиње и Гацко. Тада је у Административној служби Гацко било вишак 127 радника.

Начелник Радмиловић је за скупштинском говорницом рекао да неће исхитрено реаговати и да ће се проблем рјешавати када га буду рјешавале и друге општине.

Закон је, наиме предвидио да на хиљаду становника могу бити три чиновника на неодређено, а да број ангажованих службеника на одређено вријеме може бити највише 10 % од тог броја.

Та квота је одавно пробијена, а то би, на већ преоптерећену општинску касу, могао бити терет под којим ће се сломити буџет, тврде опозициони одборници.

Резултат такве праксе која је уобичајена свугдје- од републичког нивоа до јавних предузећа, биће један општи колапс, сматра један од независних одборника у СО Гацко.

- Видимо како се државним ресурсима приказује партијска моћ. Сада плаћамо цех запошљавања у ЕРС. То нас је коштало краха јер се дешава да се касни са плаћањем пореза и доприноса који на мјесечном нивоу за ЕРС износе око 312 милиона КМ. А ситуација ће бити још гора. Тако ће и општнски буџет доживјети колапс под теретом великог броја запослених. Ово је политика која убија. А девиза је по сваку цијену остати у власти. Поставља се питање гдје је зграда старе Општине, гдје је водовод, спортска дворана? - рекао је он.

С обзиром на корону и летњу паузу у скупштинским засједањима, ни одборници опозиције нису упознати са тихим запошљавањем у општини каже Синиша Мандић.

- Као одборник у СО Гацко могу да кажем да уоште нисам упућен у то да је дошло до запошљавања у административној служби и установама, али могу да кажем да је и број запослених до сада био превелико оптерећење за буџет општине. Сувишно је причати о повећању запослених. Немам идеју на који начин мисле да обезбиједе паре за примања радника. Наравно да свако заслужује да ради, али то мора бити запослење на реалним радним мјестима, а не трпање на буџет гдје је већ превелики број - каже овај одборник и додаје да је уз овакве праксе реално да се стање погоршава.

За своју странку тврди да не обећавају запошљавање: - Само ако будемо заједно радили, можемо нечему да се надамо. У противном, доћи ће до краха - закључује одборник Мандић.

Легално кршење закона

Да је закон клизна категорија не само за начелника општине Гацко, него и за државу уопште, потврђује чињеница да је до сада његова примјена пролонгирана два пута. Саговорник из струке објашњава да је у питању класична куповина времена за проблем са којим нико не смије да се ухвати у коштац.

- Да је у питању само Гацко, они би то лако примијенили. Него има много општина са вишком запослених у којој је иста власт на локалном и републичком нивоу. Због својих начелника продужавају ту причу, кредитима купују вријеме, а крах је неминован. Реално је да у једном тренутку буџети не издрже терет расхода за плате и да та армија административних радника остане без посла - тврди саговорник портала "Директ".

А у самој општини Гацко стање је такво да расходи за лична примања радника износе преко 4,1 милион КМ или онолико колико се у години дана прикупи од свих пореза и доприноса. Процјене које су неколико пута изношене на сједницама СО Гацко су да је, и при овом нивоу броја запослних, дефицит у буџету за лична примања око милион КМ.

Финансијску ситуацију додатно усложњава пад пореских прихода који је због пандемије осјетан. Калкулације још нису изведене, али су процјене свих финансијских стручњака да ће се ефекти осјетити већ крајем јесени. У међувремену је општина Гацко затражила кредит од 3 милиона КМ за рјешавање неких инфраструктурних проблема, асфалтирање и сређивање језгра града, што је опозиција видјела као фонд за финансирање предизборне кампање.

Постоји ли неки план за финансирање општинске администрације и припадајићих јој установа портал "Директ" није сазнао. На телефонске позиве начелник се није одазивао. На то питање, додуше, није одговорио ни одборницима пошто скупштинским засједањима већином и није присуствовао.

Замјеник начелника Радоица Антуновић није желио да прича о овој теми. Рекао је да нема коментар.

Коментар немају ни новозапослени. Њима је било важно, кажу, да било гдје почну да раде. Из којих извора ће бити обезбјеђен новац за плате, није њихова брига. - Важно је да је редовна - опште је мишљење.

За приправнике 315 хиљада КМ

Крајем августа је након конкурса примљено и 20 приправника. За те сврхе ће из буџета бити издвојено 315 хиљада КМ, а најављено је да ће у овој години још 14 приправника добити шансу да стекне прва радна искуства.

Власт запошљава, опозиција обећава

И док начелник има простор да прима раднике у администрацију, дотле опозиција, везаних руку мораторијумом на пријем радника у ЕРС, обећава. Са једне стране, мјеста у РиТЕ Гацко након избора, а са друге, мјеста у општинској администрацији и јавним предузећима и установама када дођу на власт. Оно што је заједнички именитељ је да ни једни ни други не помињу конкурс.

Коментари 0
Повезане вијести
Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
Град богатији за дјечака Град богатији за дјечака
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    17m
    7
  • Радник пао са стуба и погинуо
    18h 39m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    19h 54m
    0
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    15h 47m
    0
  • Скупштина Џудо савеза Српске без кворума
    18h 53m
    1