Гаџо: Како су мигранти без докумената примили милионе из иностранства?

13.01.2021. 20:00
0

У протекле три године је мигрантима, који нелегално бораве у БиХ, путем "вестерн јуниона" из Пакистана, Авганистана, Марока и Ирака пребачено 5.880.723 КМ, наведено је у подацима које је посланик Представничког дома Парламента Федерације БиХ /ФБиХ/ Санела Прашовић Гаџо /СББ/ припремила за сутрашњу сједницу Комисије за безбједност.

Она је упитала како лица која нелегално бораве у БиХ, а већина их одбија да властима у БиХ и полицијским агенцијама предоче своје идентификационе документе, истовремено преузимају новчане трансфере путем "вестерн јуниона" у банкама и пословницама "Поште", будући да је за преузимање новца путем овог сервиса потребно показати идентификациони документ.

Гаџо је на "Фејсбуку" истакла да ће на сутрашњој сједници Комисије за безбједност у Бихаћу, у складу са подацима до којих је дошла, предложити и одређене закључке.

- Ако вас занима колико је појединачно по државама стизало новца, онда је занимљиво да је током 2020. највише новца у БиХ за особе које нелегално долазе у БиХ уплаћено из Марока, чак 791.677 КМ или 511.189 долара. Исте године из Ирака је путем `вестерн јуниона` трансферисано 502.526 КМ или 324.483 долара - навела је Гаџо.

Она је написала да је из Авганистана мигрантима уплаћено 387.080,00 КМ или 249.939 долара, док је из Пакистана 2020. године путем "вестерн јуниона" у БиХ мигрантима уплаћено 278.033 КМ или 179.527 долара, а објавила је и приказ података за 2019. и 2018. годину.

Гаџо је нагласила да је изузетно важно да полицијске агенције и Служба за послове са странцима БиХ одговоре на питање да ли су знали за новчане дознаке путем "вестерн јуниона", те да, ако једу, како онда нису искористили ту могућност и утврдили идентитете особа које нелегално прелазе државну границу и бораве у БиХ, а при том већина одбија да покаже документе.

- Ако нису знали, ево сада знају, па ћу на сутрашњој сједници Комисије за безбједност свима у систему надлежности упутити позив да почну да раде свој посао. Нисам још добила службени податак колико отворених трансакцијских рачуна у банкама у БиХ имају особе које нелегално бораве у земљи, али затражила сам и тај податак и чекам информацију - написала је Гаџо.

Она је нагласила да је проблем миграната у БиХ хуманитарни, те да безбједносне и државне институције коначно морају да почну да раде свој посао.

- Њихова пасивност је у многим сегментима недопустива јер води директно до претварања БиХ у паркинг за мигранте. Уз ову тему о идентификацији и новцу, на сутрашњој сједници Комисије за безбједност ћу говорити и о потреби успостављања система дактилоскопске и сињалетичке обраде особа које нелегално бораве у БиХ, а с циљем превенције кривичних дјела - навела је Гаџо.

Коментари 0
Повезане вијести
Грађани умјесто миграната подижу новац који за њих пристиже у БиХ
Сутра киша, на планинама могућ снијег
Jавни позив за доставу пројектних приједлога за кориштење средстава challenge фонда
Најчитаније
 • Паљанин осумњичен због злоупотребе службеног положаја
  14h 30m
  0
 • Ухапшено лице због крађе у Палама
  21.01.2021
  0
 • Паљанин први допливао до Часног крста на Перућцу
  20.01.2021
  3
 • Лубура: Имам потврду да депонија у Крупачким стијенама нема еколошку дозволу
  21.01.2021
  1
 • Преминула Мира Фурлан
  21h 59m
  0