Гаџо: Како су мигранти без докумената примили милионе из иностранства?

13.01.2021. 20:00
0
ИЗВОР: СРНА

У протекле три године је мигрантима, који нелегално бораве у БиХ, путем "вестерн јуниона" из Пакистана, Авганистана, Марока и Ирака пребачено 5.880.723 КМ, наведено је у подацима које је посланик Представничког дома Парламента Федерације БиХ /ФБиХ/ Санела Прашовић Гаџо /СББ/ припремила за сутрашњу сједницу Комисије за безбједност.

Она је упитала како лица која нелегално бораве у БиХ, а већина их одбија да властима у БиХ и полицијским агенцијама предоче своје идентификационе документе, истовремено преузимају новчане трансфере путем "вестерн јуниона" у банкама и пословницама "Поште", будући да је за преузимање новца путем овог сервиса потребно показати идентификациони документ.

Гаџо је на "Фејсбуку" истакла да ће на сутрашњој сједници Комисије за безбједност у Бихаћу, у складу са подацима до којих је дошла, предложити и одређене закључке.

- Ако вас занима колико је појединачно по државама стизало новца, онда је занимљиво да је током 2020. највише новца у БиХ за особе које нелегално долазе у БиХ уплаћено из Марока, чак 791.677 КМ или 511.189 долара. Исте године из Ирака је путем `вестерн јуниона` трансферисано 502.526 КМ или 324.483 долара - навела је Гаџо.

Она је написала да је из Авганистана мигрантима уплаћено 387.080,00 КМ или 249.939 долара, док је из Пакистана 2020. године путем "вестерн јуниона" у БиХ мигрантима уплаћено 278.033 КМ или 179.527 долара, а објавила је и приказ података за 2019. и 2018. годину.

Гаџо је нагласила да је изузетно важно да полицијске агенције и Служба за послове са странцима БиХ одговоре на питање да ли су знали за новчане дознаке путем "вестерн јуниона", те да, ако једу, како онда нису искористили ту могућност и утврдили идентитете особа које нелегално прелазе државну границу и бораве у БиХ, а при том већина одбија да покаже документе.

- Ако нису знали, ево сада знају, па ћу на сутрашњој сједници Комисије за безбједност свима у систему надлежности упутити позив да почну да раде свој посао. Нисам још добила службени податак колико отворених трансакцијских рачуна у банкама у БиХ имају особе које нелегално бораве у земљи, али затражила сам и тај податак и чекам информацију - написала је Гаџо.

Она је нагласила да је проблем миграната у БиХ хуманитарни, те да безбједносне и државне институције коначно морају да почну да раде свој посао.

- Њихова пасивност је у многим сегментима недопустива јер води директно до претварања БиХ у паркинг за мигранте. Уз ову тему о идентификацији и новцу, на сутрашњој сједници Комисије за безбједност ћу говорити и о потреби успостављања система дактилоскопске и сињалетичке обраде особа које нелегално бораве у БиХ, а с циљем превенције кривичних дјела - навела је Гаџо.

Коментари 0
Повезане вијести
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    19h 36m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    17h 11m
    6
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    22h 19m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    3h 10m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    1h 37m
    0