Гдје је нестала 13. плата?

29.11.2023. 10:07
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Отежани услови рада и смањен обим посла у привредним друштвима која су претходних година редовно награђивала запослене 13. платом, пољуљали су планове и довели у питање наставак ове традиције, у којој су и до сада уживали тек ријетки радници у Српској.

Како би задржали раднике, али и наградили оне који су својим радом допринијели бољем пословању, послодавци, који се могу набројати на прсте, традиционално су исплаћивали бонусе.

Међутим, турбуленције у свијету и неизвјесна ситуација учинили су своје па ће 13. плата, све су прилике, сачекати боља времена.

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић казала је за “Глас Српске” да је у Српској веома мали број послодаваца спреман да награди своје раднике, што је, с друге стране, сасвим нормално у развијеним земљама.

- Влада РС треба да подржава послодавце који су спремни да радницима за лојалност, добру продуктивност, те уложени рад и труд уплате 13. плату, божићницу или регрес. Према нашим сазнањима, у Српској има тек двадесетак таквих послодаваца - казала је Мишићева додавши да је позитивних примјера било у прерађивачкој индустрији, угоститељству и хотелијерству, као и у банкарском сектору, гдје се радници селективно награђују.

Предсједник Подручне привредне коморе Добој Радован Пазуревић рекао је да награђивање радника зависи од пословања током године.

- Често смо практиковали да раднике почастимо и стимулишемо неким новчаним износом, да ли поводом годишњег одмора или пред Нову годину. Међутим, ова година једна је од најлошијих кад је пословање у питању, због чега ће многи послодавци ове године силом прилика тај обичај морати прескочити - казао је Пазуревић, који је и власник и директор дервентске Фабрике обуће “Санино”.

Додао је да ће, упркос свим проблемима, радницима уз плату наставити да исплаћује регрес.

Међу ријетким фирмама које се брину да на овај начин сачувају раднике и дају им вјетар у леђа да наставе вриједно да раде је “Аустронет” из Козарца. Директор ове фирме Енес Кахримановић казао је да од 2008. године, када су почели са радом у Српској, радницима редовно исплаћују 13. плату и регрес.

- Систем пословања у Аустрији, гдје сам живио неко вријеме, подстакао ме да исти начин рада примијеним код нас иако је однос државе према фирмама које награђују раднике овдје другачији. Запосленима бих био спреман дати и 14. плату да на то не морам плаћати и обавезе уз то - казао је Кахримановић и додао да проблеми, кад је у питању пословање, нису заобишли ни ову фирму, у којој је тренутно запослено 150 људи.

Претходних година раднике је награђивала и фирма “Колектор ЦЦЛ” из Лакташа, а да ли ће та традиција бити настављена у компанији, кажу да ће знати крајем године, када сведу рачуне за цијелу годину.

- Нисмо пропустили ниједну годину до сада, тако да ћемо настојати да то наставимо. Иако је година била тешка, не би требало да буде другачије ни овај пут, јер запослени на то рачунају - казао је директор ове компаније Предраг Зорић.

Бенефити

Ранка Мишић је истакла да је Савез синдиката спреман да са привредницима од Владе РС затражи посебне бенефите за послодавце који одлуче да награде своје раднике. Како каже, оне који се одлуче на тај корак држава би требало да ослободи плаћања обавеза на тај износ. 

Пише: Данијела Бајић

Коментари 0
Повезане вијести
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    18h 22m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    17h 18m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    17h 22m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    14h 15m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    16h 12m
    0