Gdje je nestala 13. plata?

29.11.2023. 10:07
0
IZVOR: glassrpske.com

Otežani uslovi rada i smanjen obim posla u privrednim društvima koja su prethodnih godina redovno nagrađivala zaposlene 13. platom, poljuljali su planove i doveli u pitanje nastavak ove tradicije, u kojoj su i do sada uživali tek rijetki radnici u Srpskoj.

Kako bi zadržali radnike, ali i nagradili one koji su svojim radom doprinijeli boljem poslovanju, poslodavci, koji se mogu nabrojati na prste, tradicionalno su isplaćivali bonuse.

Međutim, turbulencije u svijetu i neizvjesna situacija učinili su svoje pa će 13. plata, sve su prilike, sačekati bolja vremena.

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić kazala je za “Glas Srpske” da je u Srpskoj veoma mali broj poslodavaca spreman da nagradi svoje radnike, što je, s druge strane, sasvim normalno u razvijenim zemljama.

- Vlada RS treba da podržava poslodavce koji su spremni da radnicima za lojalnost, dobru produktivnost, te uloženi rad i trud uplate 13. platu, božićnicu ili regres. Prema našim saznanjima, u Srpskoj ima tek dvadesetak takvih poslodavaca - kazala je Mišićeva dodavši da je pozitivnih primjera bilo u prerađivačkoj industriji, ugostiteljstvu i hotelijerstvu, kao i u bankarskom sektoru, gdje se radnici selektivno nagrađuju.

Predsjednik Područne privredne komore Doboj Radovan Pazurević rekao je da nagrađivanje radnika zavisi od poslovanja tokom godine.

- Često smo praktikovali da radnike počastimo i stimulišemo nekim novčanim iznosom, da li povodom godišnjeg odmora ili pred Novu godinu. Međutim, ova godina jedna je od najlošijih kad je poslovanje u pitanju, zbog čega će mnogi poslodavci ove godine silom prilika taj običaj morati preskočiti - kazao je Pazurević, koji je i vlasnik i direktor derventske Fabrike obuće “Sanino”.

Dodao je da će, uprkos svim problemima, radnicima uz platu nastaviti da isplaćuje regres.

Među rijetkim firmama koje se brinu da na ovaj način sačuvaju radnike i daju im vjetar u leđa da nastave vrijedno da rade je “Austronet” iz Kozarca. Direktor ove firme Enes Kahrimanović kazao je da od 2008. godine, kada su počeli sa radom u Srpskoj, radnicima redovno isplaćuju 13. platu i regres.

- Sistem poslovanja u Austriji, gdje sam živio neko vrijeme, podstakao me da isti način rada primijenim kod nas iako je odnos države prema firmama koje nagrađuju radnike ovdje drugačiji. Zaposlenima bih bio spreman dati i 14. platu da na to ne moram plaćati i obaveze uz to - kazao je Kahrimanović i dodao da problemi, kad je u pitanju poslovanje, nisu zaobišli ni ovu firmu, u kojoj je trenutno zaposleno 150 ljudi.

Prethodnih godina radnike je nagrađivala i firma “Kolektor CCL” iz Laktaša, a da li će ta tradicija biti nastavljena u kompaniji, kažu da će znati krajem godine, kada svedu račune za cijelu godinu.

- Nismo propustili nijednu godinu do sada, tako da ćemo nastojati da to nastavimo. Iako je godina bila teška, ne bi trebalo da bude drugačije ni ovaj put, jer zaposleni na to računaju - kazao je direktor ove kompanije Predrag Zorić.

Benefiti

Ranka Mišić je istakla da je Savez sindikata spreman da sa privrednicima od Vlade RS zatraži posebne benefite za poslodavce koji odluče da nagrade svoje radnike. Kako kaže, one koji se odluče na taj korak država bi trebalo da oslobodi plaćanja obaveza na taj iznos. 

Piše: Danijela Bajić

Komentari 0
Povezane vijesti
Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj
Nije prihvaćen veto na Izborni zakon i Zakon o referendumu Nije prihvaćen veto na Izborni zakon i Zakon o referendumu
Obilježavanje Dana Igmanske brigade Vojske Republike Srpske Obilježavanje Dana Igmanske brigade Vojske Republike Srpske
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    21h 46m
    0
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    21h 53m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    18h 35m
    1
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    13h 13m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    13h 45m
    0