Геноцид над Србима у 20. вијеку учињен три пута, а никад није кажњен

12.08.2019. 10:54
0
ИЗВОР: СРНА

Историчар Милош Ковић изјавио је да је геноцид кључно искуство српског народа у 20. вијеку, али да геноцид који је учињен над Србима не само да није кажњен, него га Срби нису уградили у темеље свог националног идентитета.

„Са масовним убијањем српских цивила и затирањем своје културе суочили смо се три пута у току једног столећа, у два светска рата и у време разарање Југославије и Србије. За разлику од Јевреја или Јермена, народа сличне судбине, Срби свест о геноциду, међутим нису уградили у темеље свог националног идентитета“, навео је Ковић.

Он је нагласио да се тиме бави само Српска православна црква и неколико усамљених установа које, како је рекао, морају да се боре за пажњу и помоћ, а да Срби то своје страшно искуство не могу да објасне ни себи на странцима.

„Непријатно нам је у друштву оних који о томе говоре, проглашавамо их `ратним хушкачима`, оним који угрожавају наше `добросуседске односе` и `европске интеграције`. Тим Сарајлијама, Крајишницима и Метохијцима, ми Београђани Шумадинци и Моравци одговарамо да су нам те приче грозне и морбидне, да не желимо никога да мрзимо и да хоћемо да се окренемо будућности. Било па прошло“, рекао је он у ауторском тексту за београдску „Политику“.

Ковић је констатовао да је пропаганда западних, глобалних медија ријеч „Србин“ претворила у синоним за „ратни злочинац“, те Срби сваког јула и августа, за вријеме церемонија у Сребреници и Книну расправљају о томе да ли би требало да се „суочимо са прошлошћу и признамо да смо у БиХ и Хрватској починили геноцид“.

„За то време у Хрватској се уништење српског становништва из 1995. године прославља на највишем државном нивоу и плеше уз усташке песме и поздраве. У `Маршу мира` Незук-Поточари бивши ратници 28. дивизије Армије БиХ и млади људи носе ратне заставе јединице која је починила масовне злочине над српским цивилима у Сребреници, Братунцу, Милићима“, упозорио је Ковић.

Он је нагласио да истовремено вође терористичке ОВК на Косову и Метохији које су само од 1999. и 2004. године протјерале око 250.000 Срба, док су остале побили и стрпали у гета, најављују изградњу „Музеја геноцида“, који ће подсјећати свијет на оно што су Срби учинили албанском народу.

„Међу земљама НАТО и ЕУ које су осмислиле и извршиле геноцид над Србима Крајине /`Олуја`/, Сарајева, Косова и Метохије налазе се и они који су починили геноцид над Србима у два светска рата и марљиво их истребљивали током неколико векова. Ту, на Западу налазе се корени овог зла“, оцијенио је Ковић.

Он је нагласио да је ријеч „геноцид“ данас у медијима и академској јавности постала најобичније средство за правдање „хуманитарних интервенција“ чиме је реватилизован чак и Холокауст.

„Од првог искрцавања Европљана у Америци жртве геноцида рутински се оптужују за канибализам, злочине и геноцид. Сетимо се судског циркуса у хашком трибуналу“, рекао је Ковић, који је ванредни професор на Одјељењу за историју Филозофског факултета у Београду.

Према његовим ријечима, тој врсти пропаганде је посвећена и књига „Политика геноцида“ Едварда Хермана и Дејвида Питерсона у којој су геноциди подијељени на четири категорије.

„`Конструктивни` геноциди су по њима они које врши САД, `бенингне` су починили штићеници САД, као на примјер Хрватска у `Олуји`, `злочиначки` су они које врши Србија и остале државе које су мета САД и `митске` или подкатегорија `зликовачких`, за што је као примјер узето `крвопролиће` у Рачку“, навео је Ковић.

Према његовим ријечима, ипак је много важнија подјела на кажњене и некажњене геноциде.

„Још од крсташких ратова, у мисионарској `вољи за моћ` крије се тајна Запада. Овде је реч о Хрватској, која за Јасеновац и `Олују` не само да није кажњена него је и `награђена` етнички чистом државом и уласком у ЕУ и НАТО“, рекао је Ковић.

Он је указао да из тог европског, крсташког, колонизаторског пакла потичу три геноцида над српским народом у 20. вијеку.

„Прошлост не можете да промените. Хоћете да је завборавите? Да побегнете од ње? Она ће доћи по вас“, поручио је Ковић.

Коментари 0
Повезане вијести
Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца
На данашњи дан почињен највећи покољ над Србима На данашњи дан почињен највећи покољ над Србима
Затражене хитне акције међународне заједнице ради заштите Срба Затражене хитне акције међународне заједнице ради заштите Срба
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    14h 51m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    12h 20m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    11h 38m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    6h 34m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    2h 46m
    0