Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи

19.09.2024. 10:31
0
ИЗВОР: nezavisne.com

На предстојећим локалним изборима који се одржавају 6. октобра, осим нових технологија, биће и неколико новина, од којих је најзначајнија да ће бирачи у оквиру листе моћи означити једног или највише три кандидата.

- Ако је бирач валидно означио више од три кандидата на једној листи, сматра се да је политички субјект освојио један важећи глас, док се преференцијални гласови за кандидате неће бројати - појаснили су у Централној изборној комисији БиХ.

Иначе, на прошлим локалним изборима одржаним 2020. године, и прије наметања Изборног закона БиХ, бирачи су у оквиру једне листе могли гласати за све понуђене кандидате којима су уписивани преференцијални гласови.

У суштини, преференцијални глас значи да кандидати са било којег мјеста на листи могу освојити мандат, с тим да морају освојити најмање десет одсто гласова које је добила та листа да би уопште ушли у расподјелу.

Појашњења ради, да би странка или листа уопште ушле у расподјелу за мандате, морају прећи цензус од три одсто, односно освојити најмање три одсто од укупног броја бирача који су изашли на изборе. Уколико пређу тај цензус, и освоје рецимо два мандата, ти мандати се распоређују на начин да их добију 1. и 2. на листи, али само ако нико од кандидата са те листе није освојио више од десет одсто гласова које је добила та листа. Рецимо, ако је листа освојила 1.000 гласова и добила два мандата, а нико од кандидата није освојио 101 глас, мандат освајају носилац листе и 2. на листи, али у случају да неки кандидат има 101 глас и налази се нпр. на 15. позицији, мандат осваја тај кандидат и носилац листе.

Осим новине са максимално три преференцијална гласа, значајне новине су и увођење нових технологија, с тим да ће оне бити примијењене на тек 458 бирачких мјеста, или мало мање од десет одсто од укупног броја бирачких мјеста која ће бити отворена 6. октобра.

Како ће изгледати гласање са новим технологијама, зависиће од мјеста до мјеста. Негдје ће се радити само аутентификација бирача, негдје биометријска идентификација, а негдје ће бити у оптицају и оптички скенери, тачније машине у које ће се стављати листићи након гласања, а који ће одмах бројати гласове и слати их у Централну изборну комисију БиХ.

Тамо гдје ће се радити аутентификација, а то је на 165 бирачких мјеста, бирачи ће као и до сада члану бирачког одбора предочити лични документ, али након тога проћи и електронску провјеру, што подразумијева скенирање њиховог личног документа, али и скенирање отиска прста. Тај отисак прста се кроз апликацију упоређује с отиском из базе података Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података и уколико све буде у реду, бирач се упућује на гласање.

Највише пажње свакако привлаче оптички скенери, који ће бити инсталирани на 145 бирачких мјеста у шест изборних јединица, и то у Приједору, Новом Граду, Високом, Стоцу, Тузли и Возући.

- Употреба оптичких скенера је процедура убацивања гласачких листића у гласачку кутију кроз оптички скенер који аутоматски пребројава резултате гласања, те омогућава директну трансмисију резултата. Аутоматски пребројани резултати гласања се након затварања бирачких мјеста електронски достављају Централној изборној комисији - навели су недавно у ЦИК-у.

У пракси, бирач након што гласа, тај гласачки листић ставиће у посебну фасциклу којом се осигурава тајност гласања и уз помоћ те фасцикле један по један убацује у оптички скенер. Након што га убаци у скенер, на дисплеју добија информацију да ли је листић важећи или неважећи, са опцијом да ли жели да настави или прекине поступак гласања. Уколико потврди наставак гласања, гласачки листић кроз оптички скенер улази у гласачку кутију, а уколико прекине поступак гласања, бирач има право тражити од бирачког одбора издавање новог гласачког листића.

Гласови које преброји скенер, бројаће се и ручно, а поступак коначног утврђивања резултата и процедуре  у случајевима разлике у броју ЦИК ће регулисати посебним актом. 

Коментари 0
Повезане вијести
Кандидатимa треба више километара на магистрали Кандидатимa треба више километара на магистрали
Како са БиХ пасошима у Шенген од новембра Како са БиХ пасошима у Шенген од новембра
Просјечна плата у сусједној земљи скоро двоструко већа него код нас Просјечна плата у сусједној земљи скоро двоструко већа него код нас
Најчитаније
  • Слани мафини
    11h 41m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    13h 36m
    0
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    2h 20m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    11h 30m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    5h 59m
    0