Годишњица смрти Франсоа Раблеа, "оца" гротеске и класика

09.04.2020. 16:32
0
ИЗВОР: СРНА

Француски писац Франсоа Рабле, књижевни класик, један од родоначелника модерног романа и мајстор гротеске, умро је на данашњи дан 1553. године.

Рабле је најзначајнија личност француске ренесансе, хуманиста чији је основни став пантагруелизам - љубав према пуном животу, духовном и тјелесном.

Писао је виртуозно, с огромним језичким богатством.

Рано је ступио у калуђерски ред да би могао мирно да студира, али се сукобио са старјешинама због жеље да учи грчки језик, што је тада спречавала Сорбона.

Напустио је манастир, завршио медицину у Монпељеу и постао љекар у Лиону. Књиге су му забрањиване, па је често мијењао мјесто боравка.

Главна дјела: сатирично-буфонски романи "Гаргантуа" /једна књига/ и "Пантагруел" /четири књиге/ објављивана су у великим размацима.

У причи о необичној историји краљевске породице дивова, зачињену шаљивим и слободним причама, "масним" досјеткама и каламбурима, изразио је идеје правде, доброте, човјечности, културе и толеранције.

Франсоа Рабле рођен је 1494. године.

Коментари 0
Повезане вијести
Навршилo се 26 годинa од некажњене отмице српских новинара на Космету Навршилo се 26 годинa од некажњене отмице српских новинара на Космету
Чарлс Буковски рођен прије 104 годинe: Која вам је омиљена књига “прљавог старца”? Чарлс Буковски рођен прије 104 годинe: Која вам је омиљена књига “прљавог старца”?
Обиљежавање 83. годишњице злочина у Пребиловцима (ФОТО) Обиљежавање 83. годишњице злочина у Пребиловцима (ФОТО)
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 33m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 56m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 29m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 26m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    13h 17m
    0