Godišnjica smrti Fransoa Rablea, "oca" groteske i klasika

09.04.2020. 16:32
0
IZVOR: SRNA

Francuski pisac Fransoa Rable, književni klasik, jedan od rodonačelnika modernog romana i majstor groteske, umro je na današnji dan 1553. godine.

Rable je najznačajnija ličnost francuske renesanse, humanista čiji je osnovni stav pantagruelizam - ljubav prema punom životu, duhovnom i tjelesnom.

Pisao je virtuozno, s ogromnim jezičkim bogatstvom.

Rano je stupio u kaluđerski red da bi mogao mirno da studira, ali se sukobio sa starješinama zbog želje da uči grčki jezik, što je tada sprečavala Sorbona.

Napustio je manastir, završio medicinu u Monpeljeu i postao ljekar u Lionu. Knjige su mu zabranjivane, pa je često mijenjao mjesto boravka.

Glavna djela: satirično-bufonski romani "Gargantua" /jedna knjiga/ i "Pantagruel" /četiri knjige/ objavljivana su u velikim razmacima.

U priči o neobičnoj istoriji kraljevske porodice divova, začinjenu šaljivim i slobodnim pričama, "masnim" dosjetkama i kalamburima, izrazio je ideje pravde, dobrote, čovječnosti, kulture i tolerancije.

Fransoa Rable rođen je 1494. godine.

Komentari 0
Povezane vijesti
U petak obilježavanje godišnjice svirepog ubistva 21 borca u mjestu Čakle U petak obilježavanje godišnjice svirepog ubistva 21 borca u mjestu Čakle
Na današnji dan preminuo Pavle Vuisić Na današnji dan preminuo Pavle Vuisić
Major Milan Tepić i Stojadin Mirković - vojnici do posljednjeg daha Major Milan Tepić i Stojadin Mirković - vojnici do posljednjeg daha
Najčitanije
 • Havana - torta nad tortama
  8h 22m
  1
 • Gorio automobil u Istočnoj Ilidži
  8h 57m
  0
 • Uhapšeni prilikom primopredaje četiri kilograma kokaina
  19h 58m
  0
 • Firma „Euro-ekspres“ zapošljava: Oglas za posao u Istočnom Sarajevu
  2h 49m
  0
 • Aleksandri Ilić potrebna pomoć da ode na banjsko liječenje
  21h 5m
  0