Горан Мотика: Под хитно унаприједити статус и положај медицинских радника

04.02.2022. 21:10
3
ИЗВОР: Катера

О тренутном статусу медицинских сестара и техничара у Републици Српској и улози синдиката, причали смо са Гораном Мотиком, предсједником Главног одбора Струковног синдиката медицинских сестара и техничара Републике Српске.

Катера: Струковни синдикат медицинских сестара и техничара Републике Српске није потписао Посебни колективни уговор  за запослене у здравству Републике Српске, зашто?

Сматрамо да он не нуди довољно унапређење наших права.  Ако неко прије ове пандемије није знао колика  је улога медицинских сестара и техничара у здравственом систему, сада не постоји нико ко може рећи да је она мала. У том контексту, требало је овим колективним уговором показати да се искрено жели унаприједити статус наше струке, а не правити неке козметичке промјене, које у принципу врло мало или нимало имају утицај на наш статус.

Катера: Да ли је потписивање колективног уговора од стране других синдиката тиха капитулација синдикалне борбе?

Познато је да у здравству Републике Српске постоје четири синдиката. Ми дјелујемо заједно, у оквиру Савеза струковних синдиката здравствених радника Републике Српске, са Струковним синдикатом доктора медицине Републике Српске и одбили смо да учествујемо у потписивању овог документа, јер циљ и улога синдиката није сликати се са министрима и њиховим сарадницима и потписивати документе који дају привид синдикалног дијалога.

Циљ синдиката је значајно унаприједити статус и положај радника и на томе се мора инсистирати.

Зашто су представници Савеза синдиката и Самосталног синдиката радника у здравству пристали да буду потписници овог документа, то само они знају. Јер какво је преговарање ако са приједлогом новог колективног уговора дођу (усаглашено) представници сва четири синдиката, а са друге стране приједлог тог документа да и Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, и на крају преговора се одбију скоро сви приједлози синдиката, гдје је онда ту социјални дијалог? И због чега то потписати? Због сликања и објаве да смо учествовали у потписивању? На тај начин нећемо и не желимо да радимо! Да нагласим, то је био једногласан став нашег Главног одбора, без и једног гласа против.

Катера: Хоће ли овакав правни оквир убрзати одлазак медицинских сестара и техничара из Републике Српске?

Већ одавно траје проблем одласка нашег најстручнијег кадра у земље Европске уније па и региона. Давно сам рекао да је знање страних језика једина баријера за масовни одлазак, а тренутна пандемија је то такође успорила. Мишљења сам, да ако се значајно не унаприједи материјални статус медицинских сестара и техничара, завршетком пандемије можемо очекивати масовни одлазак нашег кадра са ових простора. Овакав однос ресорног министарства и задовољење мрвицама у случају неких синдиката сигурно неће спријечити такав сценарио.

Катера: Који су наредни кораци вашег синдиката?

Струковни синдикат медицинских сестара и техничара Републике Српске наставља свој рад на повећању чланства, све више колега примјећује да је наша борба искрена, знају да немамо плаћених функција у управљачкој структури синдиката и све више нам дају подршку. Од битних ствари би напоменуо да активно учествујемо у иницијативи за измјену дискриминаторског Закона о платама у здравству и враћању права на топли оброк и регрес, како и налаже Закон о раду у Републици Српској. Тај закон нам није наметнут, потисао га је, нажалост, у име синдиката, 2008. године Савез синдиката, тј. Синдикат здравства и социјалне заштите Републике Српске и то је био један од разлога зашто је основан Струковни синдикат Медицинских сестара и техничара Републике Српске.

Иницијативу за враћање топлог оброка и регреса предводи Синдикат управе Републике Српске, на челу са г. Марићем, који дјелује у оквиру Конфедерације синдиката Републике Српске, чији смо и ми члан.

Измјеном Закона о платама би се, осим за медицинаре, ријешио статус и за полицију, просвјету и управу. Почетак преговора Владе Републике Српске и синдиката, о овом питању, очекујемо већ у априлу ове године.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Hm 07.02.2022. 15:48
    Tačno da se mora i dalje djelovati ali ne treba gloženje koje je i dovelo do ovakvog stanja,treba biti realan i reći da nijedan sindikat nije podržao zakon o platama već ga je usvojila Narodna skupština Republike Srpske i plate medicinara uvećanje gotovo duplo a topli obrok i regres uračunat u platu i svima je bilo jasno da je ukinut.Mnoge stvari bi se rješile da sindikat ljekara nije vukao u
    stranu gledajući samo svoj interes.Možda će promjene donijeti boljitak a Sindikat zdravstva i soc. Zaštite nastavlja pregovore oko toplog obroka i regresa i ima svoj stav o tome. Samo jako Il nikako
  • Generic placeholder image
    Frodo 05.02.2022. 16:39
    Kakav crni bolji status medecinara, pa vaš direktor na gostovanjima na tv neće ni da vas spomene. Kad mu voditelji nametnu pitanje za sredinji medicinski kadar on to kulturno zaobidje. A dovodi redovno ženine Fočake da rade u bolnici.
  • Generic placeholder image
    Svaka čast 04.02.2022. 21:14
    Dobar lik je ovaj Goran
Повезане вијести
Болницу "Србија" у 10 дана напустила два доктора и шест медицинских сестара и техничара Болницу "Србија" у 10 дана напустила два доктора и шест медицинских сестара и техничара
ИНТЕРВЈУ – Горан Мотика: Без срећног особља – медицинских сестара и техничара нема ни задовољних пацијената ИНТЕРВЈУ – Горан Мотика: Без срећног особља – медицинских сестара и техничара нема ни задо...
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    16h 10m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    14h 24m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    12h 14m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    15h 29m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    10h 12m
    0