Goran Motika: Pod hitno unaprijediti status i položaj medicinskih radnika

04.02.2022. 21:10
3
IZVOR: Katera

O trenutnom statusu medicinskih sestara i tehničara u Republici Srpskoj i ulozi sindikata, pričali smo sa Goranom Motikom, predsjednikom Glavnog odbora Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske.

Katera: Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske nije potpisao Posebni kolektivni ugovor  za zaposlene u zdravstvu Republike Srpske, zašto?

Smatramo da on ne nudi dovoljno unapređenje naših prava.  Ako neko prije ove pandemije nije znao kolika  je uloga medicinskih sestara i tehničara u zdravstvenom sistemu, sada ne postoji niko ko može reći da je ona mala. U tom kontekstu, trebalo je ovim kolektivnim ugovorom pokazati da se iskreno želi unaprijediti status naše struke, a ne praviti neke kozmetičke promjene, koje u principu vrlo malo ili nimalo imaju uticaj na naš status.

Katera: Da li je potpisivanje kolektivnog ugovora od strane drugih sindikata tiha kapitulacija sindikalne borbe?

Poznato je da u zdravstvu Republike Srpske postoje četiri sindikata. Mi djelujemo zajedno, u okviru Saveza strukovnih sindikata zdravstvenih radnika Republike Srpske, sa Strukovnim sindikatom doktora medicine Republike Srpske i odbili smo da učestvujemo u potpisivanju ovog dokumenta, jer cilj i uloga sindikata nije slikati se sa ministrima i njihovim saradnicima i potpisivati dokumente koji daju privid sindikalnog dijaloga.

Cilj sindikata je značajno unaprijediti status i položaj radnika i na tome se mora insistirati.

Zašto su predstavnici Saveza sindikata i Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu pristali da budu potpisnici ovog dokumenta, to samo oni znaju. Jer kakvo je pregovaranje ako sa prijedlogom novog kolektivnog ugovora dođu (usaglašeno) predstavnici sva četiri sindikata, a sa druge strane prijedlog tog dokumenta da i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, i na kraju pregovora se odbiju skoro svi prijedlozi sindikata, gdje je onda tu socijalni dijalog? I zbog čega to potpisati? Zbog slikanja i objave da smo učestvovali u potpisivanju? Na taj način nećemo i ne želimo da radimo! Da naglasim, to je bio jednoglasan stav našeg Glavnog odbora, bez i jednog glasa protiv.

Katera: Hoće li ovakav pravni okvir ubrzati odlazak medicinskih sestara i tehničara iz Republike Srpske?

Već odavno traje problem odlaska našeg najstručnijeg kadra u zemlje Evropske unije pa i regiona. Davno sam rekao da je znanje stranih jezika jedina barijera za masovni odlazak, a trenutna pandemija je to takođe usporila. Mišljenja sam, da ako se značajno ne unaprijedi materijalni status medicinskih sestara i tehničara, završetkom pandemije možemo očekivati masovni odlazak našeg kadra sa ovih prostora. Ovakav odnos resornog ministarstva i zadovoljenje mrvicama u slučaju nekih sindikata sigurno neće spriječiti takav scenario.

Katera: Koji su naredni koraci vašeg sindikata?

Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske nastavlja svoj rad na povećanju članstva, sve više kolega primjećuje da je naša borba iskrena, znaju da nemamo plaćenih funkcija u upravljačkoj strukturi sindikata i sve više nam daju podršku. Od bitnih stvari bi napomenuo da aktivno učestvujemo u inicijativi za izmjenu diskriminatorskog Zakona o platama u zdravstvu i vraćanju prava na topli obrok i regres, kako i nalaže Zakon o radu u Republici Srpskoj. Taj zakon nam nije nametnut, potisao ga je, nažalost, u ime sindikata, 2008. godine Savez sindikata, tj. Sindikat zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske i to je bio jedan od razloga zašto je osnovan Strukovni sindikat Medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske.

Inicijativu za vraćanje toplog obroka i regresa predvodi Sindikat uprave Republike Srpske, na čelu sa g. Marićem, koji djeluje u okviru Konfederacije sindikata Republike Srpske, čiji smo i mi član.

Izmjenom Zakona o platama bi se, osim za medicinare, riješio status i za policiju, prosvjetu i upravu. Početak pregovora Vlade Republike Srpske i sindikata, o ovom pitanju, očekujemo već u aprilu ove godine.

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    Hm 07.02.2022. 15:48
    Tačno da se mora i dalje djelovati ali ne treba gloženje koje je i dovelo do ovakvog stanja,treba biti realan i reći da nijedan sindikat nije podržao zakon o platama već ga je usvojila Narodna skupština Republike Srpske i plate medicinara uvećanje gotovo duplo a topli obrok i regres uračunat u platu i svima je bilo jasno da je ukinut.Mnoge stvari bi se rješile da sindikat ljekara nije vukao u
    stranu gledajući samo svoj interes.Možda će promjene donijeti boljitak a Sindikat zdravstva i soc. Zaštite nastavlja pregovore oko toplog obroka i regresa i ima svoj stav o tome. Samo jako Il nikako
  • Generic placeholder image
    Frodo 05.02.2022. 16:39
    Kakav crni bolji status medecinara, pa vaš direktor na gostovanjima na tv neće ni da vas spomene. Kad mu voditelji nametnu pitanje za sredinji medicinski kadar on to kulturno zaobidje. A dovodi redovno ženine Fočake da rade u bolnici.
  • Generic placeholder image
    Svaka čast 04.02.2022. 21:14
    Dobar lik je ovaj Goran
Povezane vijesti
Bolnicu "Srbija" u 10 dana napustila dva doktora i šest medicinskih sestara i tehničara Bolnicu "Srbija" u 10 dana napustila dva doktora i šest medicinskih sestara i tehničara
INTERVJU – Goran Motika: Bez srećnog osoblja – medicinskih sestara i tehničara nema ni zadovoljnih pacijenata INTERVJU – Goran Motika: Bez srećnog osoblja – medicinskih sestara i tehničara nema ni zado...
Najčitanije
  • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    17h 26m
    0
  • Sjećanje na Icu - djevojčicu lavljeg srca
    20h 50m
    0
  • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
    16h 19m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    7h 56m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    7h 37m
    0