Гориво може појефтинити до 10 фенинга

28.01.2020. 10:08
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Цијена нафте на свјетском тржишту у протеклих пар седмица пала је за петнаестак процената, што је бх. дистрибутерима дало простор да нафтне деривате појефтине за пет до десет фенинга.

Рекао је то наш извор, одлично упућен у кретања на тржишту енергената, који додаје да у прилог његовим тврдњама иде и чињеница да су прије неколико дана снижене цијене на бензинским пумпама у Хрватској.

-Пазите, сигурно је да ће се наши дистрибутери правдати да имају залихе горива купљеног по ранијим набавним цијенама. Међутим, овдје се ради о периоду од 1520 дана како је гориво почело да појефтињује на свјетском тржишту. И рафинеријске цијене већ имају озбиљан пад, а доказ је Хрватска- наводи извор "Независних".

Како је навео, када су у питању бензинске пумпе у БиХ, све зависи од локације односно од дистрибутера.

-Међутим, сигурно има простора да гориво појефтини пет до десет фенинга. О томе нема расправе- закључује наш саговорник.

Попут хрватских дистрибутера, и дио њихових колега у ФБиХ, али не сви, већ су се почели прилагођавати новим кретањима на глобалном нивоу.

-Било је одређених појефтињења, и то за пет фенинга по литру горива- рекли су за "Независне" из Федералног министарства трговине.

Подсјетимо, прије неколико дана је Златан Вујановић, министар трговине ФБиХ, изјавио да постоје услови за снижавање цијена горива и да нема рационалних услова за повећање у догледном периоду.

-За очекивати је да порасте број захтјева за појефтињење од минимално пет фенинга- рекао је тада Вујановић.

С друге стране, из Групације за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори РС казали су нам да је гориво у РС јефтиније него у ФБиХ.

-Наши дистрибутери нису поскупљивали гориво у периоду када је цијена сирове нафте расла на свјетском тржишту, тако да највјероватније сада неће доћи до промјене цијена у РС. Наши дистрибутери не набављају гориво само из Хрватске, већ и из Србије, Мађарске, Словеније... Генерално, став дистрибутера из РС је да појефтињења неће бити у наредном периоду- рекли су нам из Групације за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори РС.

Доступни подаци показују да гориво, у просјеку, на бх. пумпама кошта између 2,26 и 2,36 КМ по литру.

У свијету је и јуче настављен пад цијена нафте, спустивши се испод 60 долара по барелу, први пут у готово три месеца,

Како јављају агенције, ширење новог коронавируса у Кини подсјетило је трговце на епидемију САРСА која је одвратила људе од путовања, а што је својевремено закочило потражњу за нафтом.

Коментари 0
Повезане вијести
Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO) Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
Превозници у сталној битки за возаче Превозници у сталној битки за возаче
Најављено појачано кретање возила Еуфора у наредне двије седмице Најављено појачано кретање возила Еуфора у наредне двије седмице
Најчитаније
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    22h 27m
    5
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    20h 49m
    0
  • Заплијењено 250 килограма кокаина
    17h 21m
    0
  • Одржан историјски час на Новом Зејтинлику за готово 250 ученика
    23h 51m
    0
  • Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО)
    19h 14m
    0