Gorivo može pojeftiniti do 10 feninga

28.01.2020. 10:08
0
IZVOR: nezavisne.com

Cijena nafte na svjetskom tržištu u proteklih par sedmica pala je za petnaestak procenata, što je bh. distributerima dalo prostor da naftne derivate pojeftine za pet do deset feninga.

Rekao je to naš izvor, odlično upućen u kretanja na tržištu energenata, koji dodaje da u prilog njegovim tvrdnjama ide i činjenica da su prije nekoliko dana snižene cijene na benzinskim pumpama u Hrvatskoj.

-Pazite, sigurno je da će se naši distributeri pravdati da imaju zalihe goriva kupljenog po ranijim nabavnim cijenama. Međutim, ovdje se radi o periodu od 1520 dana kako je gorivo počelo da pojeftinjuje na svjetskom tržištu. I rafinerijske cijene već imaju ozbiljan pad, a dokaz je Hrvatska- navodi izvor "Nezavisnih".

Kako je naveo, kada su u pitanju benzinske pumpe u BiH, sve zavisi od lokacije odnosno od distributera.

-Međutim, sigurno ima prostora da gorivo pojeftini pet do deset feninga. O tome nema rasprave- zaključuje naš sagovornik.

Poput hrvatskih distributera, i dio njihovih kolega u FBiH, ali ne svi, već su se počeli prilagođavati novim kretanjima na globalnom nivou.

-Bilo je određenih pojeftinjenja, i to za pet feninga po litru goriva- rekli su za "Nezavisne" iz Federalnog ministarstva trgovine.

Podsjetimo, prije nekoliko dana je Zlatan Vujanović, ministar trgovine FBiH, izjavio da postoje uslovi za snižavanje cijena goriva i da nema racionalnih uslova za povećanje u doglednom periodu.

-Za očekivati je da poraste broj zahtjeva za pojeftinjenje od minimalno pet feninga- rekao je tada Vujanović.

S druge strane, iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS kazali su nam da je gorivo u RS jeftinije nego u FBiH.

-Naši distributeri nisu poskupljivali gorivo u periodu kada je cijena sirove nafte rasla na svjetskom tržištu, tako da najvjerovatnije sada neće doći do promjene cijena u RS. Naši distributeri ne nabavljaju gorivo samo iz Hrvatske, već i iz Srbije, Mađarske, Slovenije... Generalno, stav distributera iz RS je da pojeftinjenja neće biti u narednom periodu- rekli su nam iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS.

Dostupni podaci pokazuju da gorivo, u prosjeku, na bh. pumpama košta između 2,26 i 2,36 KM po litru.

U svijetu je i juče nastavljen pad cijena nafte, spustivši se ispod 60 dolara po barelu, prvi put u gotovo tri meseca,

Kako javljaju agencije, širenje novog koronavirusa u Kini podsjetilo je trgovce na epidemiju SARSA koja je odvratila ljude od putovanja, a što je svojevremeno zakočilo potražnju za naftom.

Komentari 0
Povezane vijesti
Raste broj prijavljenih slučajeva nasilja na internetu Raste broj prijavljenih slučajeva nasilja na internetu
Zabrinjavajuće projekcije: BiH u najgorem položaju u regionu Zabrinjavajuće projekcije: BiH u najgorem položaju u regionu
U srijedu u UN o rezoluciji o Srebrenici i sjednica Savjeta bezbjednosti UN o BiH U srijedu u UN o rezoluciji o Srebrenici i sjednica Savjeta bezbjednosti UN o BiH
Najčitanije
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    12h 7m
    0
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    22h 25m
    0
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    22h 31m
    0
  • Paljanin Goran Krulj osvojio zlato na Evropskom prvenstvu u dizanju tegova
    10h 40m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    22h 29m
    0