Градић у Хрватској постао шопинг рај за Србе

04.01.2024. 17:01
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Грађани из пограничних дијелова Србије у куповину све чешће одлазе у најисточнији хрватски град Илок. Како кажу, долазе по јефтинију храну, али и гориво.

Док су прије пандемије грађани Осијека ишли преко границе у Србију по јефтинију храну, кућне потрепштине и цигарете, сада мјештани Бачке Паланке и околних села, па чак и Новог Сада, све чешће купују намирнице и гориво у Илоку.

- Једино су бијели хљеб и цигарете јефтинији код нас. Кад требам купити сир у Србији, морам направити добру стратегију гдје пронаћи нешто, а да се не осјећам опљачканим. Слично је с рибом. Овдје дођемо и покупујемо за неколико седмица, као што бисмо отишли у шопинг у Нови Сад. Све је јефтиније 20 одсто и више и увијек су нека снижења, али заиста снижења. У Вуковару су још бољи маркети, али он је ипак мало даље - испричао је Ненад из Челарева за "Данас" и додао да је исти сир у истом трговачком ланцу у Србији скупљи и за 20 одсто него у Хрватској.

Још је додао:

- Примијети се откад су Хрвати у ЕУ да пазе с акцијама. Имају јасна правила како се и на који начин оглашавају акције - не можете рецимо за један производ спустити цијену, па дигнути, па опет спустити и рећи да је то опет акција, као што се то код нас ради - рекао је саговорник из Србије за "Данас".

Продавачица у маркету у Илоку каже да никада није било толико купаца из Србије. "Одавде смо увијек ишли у куповину у Бачку Паланку. Идемо и даље јер је то веће мјесто, живље, има и добра пијаца, али никада није било оволико људи из Србије код нас. Многи користе прилику кад овуда пролазе и прије свега купе храну и све што је потребно за кућу. Колико чујем, купује се доста и у Вуковару", рекла је продавачица.

Примјера ради, цијена млијека у Србији је 150 динара (1.26 евра), док је у Хрватској око 100 динара (84 цента). Јогурт у Србији кошта 180 динара (1.52 евра), а у Хрватској 140 (1.18 евра). Повољнији су и месо, јаја, сиреви и хемијски производи. У Хрватској је и риба, морска и ријечна, јефтинија него у Србији. Килограм шарана тако у Србији износи 750 динара (6.32 евра), а у Хрватској 580 динара (4.89 евра). Цијена јунетине за гулаш од 400 грама је у Хрватској барем 100 динара нижа него у Србији.

Што се тиче горива, дизел кошта 195 динара (1.64 евра) у Србији, а бензин 175 (1.48 евра), док је у Хрватској цијена дизела и бензина по литри 160 динара (1.35 евра).

 

Коментари 0
Повезане вијести
Васкрси васкрсле српске војске Васкрси васкрсле српске војске
Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву? Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца
Најчитаније
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    17h 37m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    17h 8m
    2
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    13h 24m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    17h 31m
    0
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    9h 19m
    2