Gradić u Hrvatskoj postao šoping raj za Srbe

04.01.2024. 17:01
0
IZVOR: nezavisne.com

Građani iz pograničnih dijelova Srbije u kupovinu sve češće odlaze u najistočniji hrvatski grad Ilok. Kako kažu, dolaze po jeftiniju hranu, ali i gorivo.

Dok su prije pandemije građani Osijeka išli preko granice u Srbiju po jeftiniju hranu, kućne potrepštine i cigarete, sada mještani Bačke Palanke i okolnih sela, pa čak i Novog Sada, sve češće kupuju namirnice i gorivo u Iloku.

- Jedino su bijeli hljeb i cigarete jeftiniji kod nas. Kad trebam kupiti sir u Srbiji, moram napraviti dobru strategiju gdje pronaći nešto, a da se ne osjećam opljačkanim. Slično je s ribom. Ovdje dođemo i pokupujemo za nekoliko sedmica, kao što bismo otišli u šoping u Novi Sad. Sve je jeftinije 20 odsto i više i uvijek su neka sniženja, ali zaista sniženja. U Vukovaru su još bolji marketi, ali on je ipak malo dalje - ispričao je Nenad iz Čelareva za "Danas" i dodao da je isti sir u istom trgovačkom lancu u Srbiji skuplji i za 20 odsto nego u Hrvatskoj.

Još je dodao:

- Primijeti se otkad su Hrvati u EU da paze s akcijama. Imaju jasna pravila kako se i na koji način oglašavaju akcije - ne možete recimo za jedan proizvod spustiti cijenu, pa dignuti, pa opet spustiti i reći da je to opet akcija, kao što se to kod nas radi - rekao je sagovornik iz Srbije za "Danas".

Prodavačica u marketu u Iloku kaže da nikada nije bilo toliko kupaca iz Srbije. "Odavde smo uvijek išli u kupovinu u Bačku Palanku. Idemo i dalje jer je to veće mjesto, življe, ima i dobra pijaca, ali nikada nije bilo ovoliko ljudi iz Srbije kod nas. Mnogi koriste priliku kad ovuda prolaze i prije svega kupe hranu i sve što je potrebno za kuću. Koliko čujem, kupuje se dosta i u Vukovaru", rekla je prodavačica.

Primjera radi, cijena mlijeka u Srbiji je 150 dinara (1.26 evra), dok je u Hrvatskoj oko 100 dinara (84 centa). Jogurt u Srbiji košta 180 dinara (1.52 evra), a u Hrvatskoj 140 (1.18 evra). Povoljniji su i meso, jaja, sirevi i hemijski proizvodi. U Hrvatskoj je i riba, morska i riječna, jeftinija nego u Srbiji. Kilogram šarana tako u Srbiji iznosi 750 dinara (6.32 evra), a u Hrvatskoj 580 dinara (4.89 evra). Cijena junetine za gulaš od 400 grama je u Hrvatskoj barem 100 dinara niža nego u Srbiji.

Što se tiče goriva, dizel košta 195 dinara (1.64 evra) u Srbiji, a benzin 175 (1.48 evra), dok je u Hrvatskoj cijena dizela i benzina po litri 160 dinara (1.35 evra).

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Porfirije: Srpski narod svoje rane nosi dostojanstveno Porfirije: Srpski narod svoje rane nosi dostojanstveno
Skandalozni grafiti osvanuli na Crkvi Svete Trojice kod Peći Skandalozni grafiti osvanuli na Crkvi Svete Trojice kod Peći
Vaskrsi vaskrsle srpske vojske Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
Najčitanije
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    23h 26m
    0
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    15h 54m
    1
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    21h 27m
    2
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    22h 19m
    1
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    1h 27m
    0