Грађани блокирали Јариње и Брњак: Забрањен саобраћај преко моста на Ибру

31.07.2022. 22:02
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Припадници Косовске полицијске службе /КПС/ у повећаном броју распоређени су у близини моста на ријеци Ибар, који раздваја сјеверни српски од јужног албанског дијела Косовске Митровице.

- Обустављен је саобраћај преко моста, као и прилазак с јужне стране возилима ближе од 100 метара - речено је Срни из КПС-а.

Полиција контролише пјешаке који прелазе мост.

У близини мостова на Ибру, како главног тако и у Бошњачкој махали, распоређен је и знатан број италијанских карабињера, Специјалне јединице КПС-а, Росу и КФОР-а, навели су из КПС-а и додали да ће “безбједносне службе” спријечити сваку врсту инцидената.

Из КПС-а су поновили позив грађанима да остану код својих кућа.

Као знак незадовољства и противљења примјени одлуке приштинских власти о забрани уласка на подручје Косова и Метохије са српском личном картом Срби са сјевера Космета поставили су барикаде у мјесту Рударе на путу Косовска Митровица - Звечан - Лепосавић и у мјесту Зупче на путу Косовска Митровица - Зубин Поток.

Грађани су блокирали и административне прелазе Јариње и Брњак, гдје су распоређени специјалци самопроглашеног Косова.

Полиција самопроглашеног Косова не дозвољава прелаз на Јарињу ни пјешацима, ни возилима, а враћа оне који су већ прешли, док полиција у централној Србији враћа путничка возила која су кренула ка административним прелазима.

Мјештани Зубиног Потока поставили су барикаду у мјесту Зупче на путу Косовска Митровица - Зубин Поток, не дозвољавајући пролазак возилима изузев возилима хитне службе.

Истовремено, у 17.30 су Косовској Митровици чуле су се сирене, а народ је изашао на улице.

Војска Србије није прелазила административну линију са КиМ

Министарство одбране саопштило је вечерас да Војска Србије није прелазила административну линију и ни на који начин није улазила на територију Косова и Метохије.

- Поводом великог броја дезинформација које у етар намерно пласира приштинска администрација и које се шире путем лажних налога на друштвеним мрежама и појединих интернет сајтова, а у којима се наводи како је тобоже дошло до некаквих сукоба Војске Србије и такозване косовске полиције, Министарство одбране саопштава да Војска Србије за сада није прелазила административну линију и није ни на који начин улазила на територију Косова и Метохије - наводи се у саопштењу Министарства одбране достављеном медијима.

Приштина је најавила да сутра почиње примјене одлуке Приштине о пререгистрацији возила и личним картама, изјавио је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

За Београд је неприхватљиво издавање улазно-излазних документа, односно укидање српских личних карата за простор Косова и Метохије, као и прергистрација таблица, рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић послије састанка са представницима Срба из покрајине.

Он је рекао да ће Београд наставити да издаје сва документа за српске грађане на простору покрајине као и до сада.

- Оно што ради Аљбин Курти је директно против српског народа на КиМ и има за циљ протеривање српског народа и српских институција са Косова и Метохије - рекао је Петковић.

Он је рекао и да је представницима Срба са КиМ пренио поруку предсједника Александра Вучића који је апловао да се сачува мир и да не насједају на провокације Приштине.

Када је ријеч о једностраним одлуакма Куртија које треба да ступе на снагу од поноћи рекао је да ће се видјети како ће се то одвијати и да ли ће земље Квинте успијети да уразуме Куртија.

Петковић је пренио и да је од свих представника Срба на састанку недвосмислено чуо њихов захтјев за формирање Заједнице Српских општина.

Он је истакао да ове криза и свега што се дешава као и институционално насиље над Србима на КиМ не би било да данас имамо ЗСО која треба да буде оквир за остваривање колективних права Срба на КиМ.

Коментари 0
Повезане вијести
Васкрси васкрсле српске војске Васкрси васкрсле српске војске
Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву? Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца
Најчитаније
  • Најављени прекиди електричне енергије
    6h 1m
    0
  • У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    3h 57m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    18h 37m
    0
  • Одржана „Ђурђевданска улична трка“ у Источној Илиџи (ФОТО)
    3h 15m
    0
  • Проба Израела на Еуросонгу: Подигли палестинску кефију па избачени из арене
    16h 51m
    0