Građani blokirali Jarinje i Brnjak: Zabranjen saobraćaj preko mosta na Ibru

31.07.2022. 22:02
0
IZVOR: glassrpske.com

Pripadnici Kosovske policijske službe /KPS/ u povećanom broju raspoređeni su u blizini mosta na rijeci Ibar, koji razdvaja sjeverni srpski od južnog albanskog dijela Kosovske Mitrovice.

- Obustavljen je saobraćaj preko mosta, kao i prilazak s južne strane vozilima bliže od 100 metara - rečeno je Srni iz KPS-a.

Policija kontroliše pješake koji prelaze most.

U blizini mostova na Ibru, kako glavnog tako i u Bošnjačkoj mahali, raspoređen je i znatan broj italijanskih karabinjera, Specijalne jedinice KPS-a, Rosu i KFOR-a, naveli su iz KPS-a i dodali da će “bezbjednosne službe” spriječiti svaku vrstu incidenata.

Iz KPS-a su ponovili poziv građanima da ostanu kod svojih kuća.

Kao znak nezadovoljstva i protivljenja primjeni odluke prištinskih vlasti o zabrani ulaska na područje Kosova i Metohije sa srpskom ličnom kartom Srbi sa sjevera Kosmeta postavili su barikade u mjestu Rudare na putu Kosovska Mitrovica - Zvečan - Leposavić i u mjestu Zupče na putu Kosovska Mitrovica - Zubin Potok.

Građani su blokirali i administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, gdje su raspoređeni specijalci samoproglašenog Kosova.

Policija samoproglašenog Kosova ne dozvoljava prelaz na Jarinju ni pješacima, ni vozilima, a vraća one koji su već prešli, dok policija u centralnoj Srbiji vraća putnička vozila koja su krenula ka administrativnim prelazima.

Mještani Zubinog Potoka postavili su barikadu u mjestu Zupče na putu Kosovska Mitrovica - Zubin Potok, ne dozvoljavajući prolazak vozilima izuzev vozilima hitne službe.

Istovremeno, u 17.30 su Kosovskoj Mitrovici čule su se sirene, a narod je izašao na ulice.

Vojska Srbije nije prelazila administrativnu liniju sa KiM

Ministarstvo odbrane saopštilo je večeras da Vojska Srbije nije prelazila administrativnu liniju i ni na koji način nije ulazila na teritoriju Kosova i Metohije.

- Povodom velikog broja dezinformacija koje u etar namerno plasira prištinska administracija i koje se šire putem lažnih naloga na društvenim mrežama i pojedinih internet sajtova, a u kojima se navodi kako je tobože došlo do nekakvih sukoba Vojske Srbije i takozvane kosovske policije, Ministarstvo odbrane saopštava da Vojska Srbije za sada nije prelazila administrativnu liniju i nije ni na koji način ulazila na teritoriju Kosova i Metohije - navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane dostavljenom medijima.

Priština je najavila da sutra počinje primjene odluke Prištine o preregistraciji vozila i ličnim kartama, izjavio je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Za Beograd je neprihvatljivo izdavanje ulazno-izlaznih dokumenta, odnosno ukidanje srpskih ličnih karata za prostor Kosova i Metohije, kao i prergistracija tablica, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poslije sastanka sa predstavnicima Srba iz pokrajine.

On je rekao da će Beograd nastaviti da izdaje sva dokumenta za srpske građane na prostoru pokrajine kao i do sada.

- Ono što radi Aljbin Kurti je direktno protiv srpskog naroda na KiM i ima za cilj proterivanje srpskog naroda i srpskih institucija sa Kosova i Metohije - rekao je Petković.

On je rekao i da je predstavnicima Srba sa KiM prenio poruku predsjednika Aleksandra Vučića koji je aplovao da se sačuva mir i da ne nasjedaju na provokacije Prištine.

Kada je riječ o jednostranim odluakma Kurtija koje treba da stupe na snagu od ponoći rekao je da će se vidjeti kako će se to odvijati i da li će zemlje Kvinte uspijeti da urazume Kurtija.

Petković je prenio i da je od svih predstavnika Srba na sastanku nedvosmisleno čuo njihov zahtjev za formiranje Zajednice Srpskih opština.

On je istakao da ove kriza i svega što se dešava kao i institucionalno nasilje nad Srbima na KiM ne bi bilo da danas imamo ZSO koja treba da bude okvir za ostvarivanje kolektivnih prava Srba na KiM.

Komentari 0
Povezane vijesti
Porfirije: Srpski narod svoje rane nosi dostojanstveno Porfirije: Srpski narod svoje rane nosi dostojanstveno
Skandalozni grafiti osvanuli na Crkvi Svete Trojice kod Peći Skandalozni grafiti osvanuli na Crkvi Svete Trojice kod Peći
Vaskrsi vaskrsle srpske vojske Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    8h 25m
    6
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    8h 30m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    9h 22m
    0
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    21h 52m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    9h 36m
    0