Грађани и фирме у БиХ поново могу да траже олакшице за отплату кредита

15.03.2021. 20:20
0
ИЗВОР: capital.ba

Грађани и фирме у Српској и Федерацији БиХ ускоро ће поново моћи да од банака и микрокредитних организација затраже мораторијум и друге олакшице за отплату кредита, одлучиле су ентитетске агенције за банкарство.

Управни одбор Агенције за банкарство РС, у оквиру својих надлежности, у петак је усвојио измјене одлука о привременим мјерама банака и микрокредитних организација за ублажавање негативних економских посљедица узрокованих вирусним обољењем КОВИД-19.

- Имајући у виду тренутну епидемиолошку ситуацију и мјере које надлежни органи и институције Репубике Српске доносе са циљем заштите од продубљивања здравствене и социо-економске кризе, усвојене су измјене - истакли су у Агенцији.

Усвајањем наведених измјена омогућава се продужење рокова за подношење захтјева за одобрење посебних мјера клијентима банака и микрокредитних организација чији су приходи, односно извори за отплату и даље смањени као посљедица утицаја пандемије, а чиме је отежано, онемогућено или ће бити онемогућено њихово измиривање обавеза према банкама и микрокредитним организацијама.

- Циљ је, прије свега пружити могућност клијентима банака и микрокредитних организација који се суочавају са негативним економским посљедицама да подносе захтјеве за посебним мјерама и током 2021. године, при чему се мјера мораторијума може одобрити са трајањем до 30. јуна 2021. године, а мјера грејс периода до краја 2021. године - појаснили су у Агенцији.

Предметне одлуке требало би да ступе на снагу ускоро, након објаве у Службеном гласнику Републике Српске.

ФБиХ такође омогућава олакшице

Агенција за банкарство ФБиХ саопштила је да уважава тренутне околности, процјену могућих мјера и ограничења која ће додатно отежати опоравак пословних активности, те да сматра да је неопходно омогућити подношење захтјева за мораторијум и друге посебне мјере.

- Грађани и привредни субјекти имају могућност подношења захтјева за мораториј који може трајати до 30. јуна 2021. године и остале посебне мјере које могу трајати до 31. децембра 2021. године. Нове одлуке Агенције немају ефекте на клијенте и уговорене мјере подршке које имају истек након наведених рокова, у складу са одлукама из августа 2020. године - истакли су у федералној Агенцији.

И одлуке у ФБиХ требале би ускоро да ступе на снагу.

У Српској затражене олакшице за кредите од милијарду КМ

Закључно са 2020. годином, банкама са сједиштем у Републици Српској и пословним јединицама банка из ФБиХ, физичка лица поднијела су 8.798 захтјева у износу од око 250 милиона КМ, а правна 1.888 захтјева у износу од око 1,2 милијарде КМ.

Одобрено је 7.776 захтјева физичким лицима и 1.819 захтјева правним лицима.

Што се тиче микрокредитних организација, физичка лица су поднијела 15.660 захтјева у износу од око 8,7 милиона КМ, а правна 285 захтјева у износу од око 3,9 милиона КМ.

Од тога је одобрено 15.149 захтјева физичким лицима и 225 захтјева правним лицима.

Подсјећамо, Агенција за банкарство Републике Српске је у марту прошле године донијела Одлуку о привременим мјерама за ублажавање негативних економских посљедица узрокованих вирусним обољењем „КОВИД-19“. Одлука је затим продужена у септембру и дефинисано је да важи до краја 2020. године.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Кладионичарске преваре узеле маха Кладионичарске преваре узеле маха
Пред празнике почела исплата права из система дјечије заштите Пред празнике почела исплата права из система дјечије заштите
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    17h 48m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    17h 30m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    18h 24m
    7
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    15h 19m
    0
  • Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
    14h 21m
    0