Грађани Источног Сарајева губе стрпљење - несташица воде дуже од мјесец дана ствара проблеме

12.11.2019. 09:54
0
ИЗВОР: Srpska.info

Грађани Источног Сарајева дуже од мјесец дана муку муче са сталним нестанцима воде, који им из дана у дан стварају све више потешкоћа у обављању свакодневних активности.

Општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа су посебно погођене овим проблемом, па тако у Крупцу воде скоро никако нема у посљедњих мјесец дана.

Становници кажу да је постало неподношљиво, те се питају зашто, ако су редукције, воде нестаје само у појединим дијеловима града, док остали дијелови нису толико погођени, те се питају да ли воде нема због продаје Кантону Сарајево.

– Већ уназад 20 дана, а можда и више, наступиле су редукције воде у улици Карађорђева 12, Источно Сарајево, и то углавном у ноћним сатима. Претходно смо обавијештени, па ми то није представљало проблем. Међутим, с обзиром да имамо родбину која живи у Спасовданској, у Тилави и другим дијеловима града, њима нису наступиле редукције воде – каже један од становника Источног Новог Сарајева.

Без одговора

– Звали смо “Водовод и канализацију” и нисмо добили никакво одговарајуће обавјештење, већ само избјегавање одговора и коментар: “Не желимо да Вас оптерећујемо умрежавањем и резервоарима”. Да свако насеље има редукцију воде, разумјели бисмо. Али да искључе воду, а да притом нису обавијестили да ће бити искључена и наша улица… “Гасити” воду суботом поподне, да не постоји могућност да се окупате, оперете веш, суђе и слично, стварно нема смисла – додају становници ове улице.

Из “Водовода” кажу да су ове године суочени с најтежом хидролошком ситуацијом од почетка пословања овог предузећа.

– Као посљедица дугог сушног периода, дошло је до смањења издашности на изворишту Тилава са којег се снабдијевају Општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа. Издашност изворишта Тилава смањена је с максималних 220 литара у секунди на 74 литра, што је недовољно да би се снабдијеле двије општине на којима је просјечна дневна потрошња 140-150 литара у секунди – кажу из овог предузећа.

Акумулирање у ноћним сатима

Истичу да је неопходно пригушење главног транспортног цјевовода у ноћним сатима ради смањења потрошње воде и акумулирања довољне количине воде за наредни дан, и то у периоду од 23 до 5 часова.

– Како поменута мјера није давала довољно ефекта, пригушењу главног транспортног цјевовода приступа се од 21 сат, ако превелика потрошња и залихе воде не захтијевају раније обарање притиска, а све у циљу заштите водоводног система – наводе из “Водовода”.

Посљедица пригушења главног транспортног цјевовода је смањење притиска и дотока воде на свим огранцима, односно насељима који су на гравитационом цјевоводу, изузев потрошача који се снабдијевају са резервоара „Криж“ са ког се водом снабдијева приоритетни потрошач, болница “Србија”.

Из Водовода демантују све спекулације о продаји воде Кантону Сарајево као узроку несташице воде.

– КП „Водовод и канализација“ Источно Сарајево и КЈКП “Водовод и канализација” Сарајево су имали споразум о продаји вишка воде Кантону Сарајево, који је био на снази до маја 2018. године. Тада је сарадња прекинута и није обнављана до данашњег дана – наводе из овог предузећа.

Критичне тачке

Из Водовода додају да ће у наредном периоду евидентирати све критичне тачке које су имале проблема са снабдијевањем и уложити све расположиве ресурсе за изналажење рјешења како се овакви проблеми не би дешавали у будућности.

Коментари 0
Повезане вијести
"Дани тикве“ у Источном Сарајеву 5. и 6. октобра "Дани тикве“ у Источном Сарајеву 5. и 6. октобра
Божовић: Интригантно што тридесет година послије рата неко по Сарајеву поставља тенкове Божовић: Интригантно што тридесет година послије рата неко по Сарајеву поставља тенкове
Ученицама ОШ „Петар Петровић Његош“ друго мјесто на конкурсу поводом 170 година од рођења Михајла Пупина Ученицама ОШ „Петар Петровић Његош“ друго мјесто на конкурсу поводом 170 година од рођења ...
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    10h 50m
    0
  • Слани мафини
    20h 11m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    22h 6m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    20h 0m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    14h 29m
    3