Građani Istočnog Sarajeva gube strpljenje - nestašica vode duže od mjesec dana stvara probleme

12.11.2019. 09:54
0
IZVOR: Srpska.info

Građani Istočnog Sarajeva duže od mjesec dana muku muče sa stalnim nestancima vode, koji im iz dana u dan stvaraju sve više poteškoća u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža su posebno pogođene ovim problemom, pa tako u Krupcu vode skoro nikako nema u posljednjih mjesec dana.

Stanovnici kažu da je postalo nepodnošljivo, te se pitaju zašto, ako su redukcije, vode nestaje samo u pojedinim dijelovima grada, dok ostali dijelovi nisu toliko pogođeni, te se pitaju da li vode nema zbog prodaje Kantonu Sarajevo.

– Već unazad 20 dana, a možda i više, nastupile su redukcije vode u ulici Karađorđeva 12, Istočno Sarajevo, i to uglavnom u noćnim satima. Prethodno smo obaviješteni, pa mi to nije predstavljalo problem. Međutim, s obzirom da imamo rodbinu koja živi u Spasovdanskoj, u Tilavi i drugim dijelovima grada, njima nisu nastupile redukcije vode – kaže jedan od stanovnika Istočnog Novog Sarajeva.

Bez odgovora

– Zvali smo “Vodovod i kanalizaciju” i nismo dobili nikakvo odgovarajuće obavještenje, već samo izbjegavanje odgovora i komentar: “Ne želimo da Vas opterećujemo umrežavanjem i rezervoarima”. Da svako naselje ima redukciju vode, razumjeli bismo. Ali da isključe vodu, a da pritom nisu obavijestili da će biti isključena i naša ulica… “Gasiti” vodu subotom popodne, da ne postoji mogućnost da se okupate, operete veš, suđe i slično, stvarno nema smisla – dodaju stanovnici ove ulice.

Iz “Vodovoda” kažu da su ove godine suočeni s najtežom hidrološkom situacijom od početka poslovanja ovog preduzeća.

– Kao posljedica dugog sušnog perioda, došlo je do smanjenja izdašnosti na izvorištu Tilava sa kojeg se snabdijevaju Opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža. Izdašnost izvorišta Tilava smanjena je s maksimalnih 220 litara u sekundi na 74 litra, što je nedovoljno da bi se snabdijele dvije opštine na kojima je prosječna dnevna potrošnja 140-150 litara u sekundi – kažu iz ovog preduzeća.

Akumuliranje u noćnim satima

Ističu da je neophodno prigušenje glavnog transportnog cjevovoda u noćnim satima radi smanjenja potrošnje vode i akumuliranja dovoljne količine vode za naredni dan, i to u periodu od 23 do 5 časova.

– Kako pomenuta mjera nije davala dovoljno efekta, prigušenju glavnog transportnog cjevovoda pristupa se od 21 sat, ako prevelika potrošnja i zalihe vode ne zahtijevaju ranije obaranje pritiska, a sve u cilju zaštite vodovodnog sistema – navode iz “Vodovoda”.

Posljedica prigušenja glavnog transportnog cjevovoda je smanjenje pritiska i dotoka vode na svim ograncima, odnosno naseljima koji su na gravitacionom cjevovodu, izuzev potrošača koji se snabdijevaju sa rezervoara „Križ“ sa kog se vodom snabdijeva prioritetni potrošač, bolnica “Srbija”.

Iz Vodovoda demantuju sve spekulacije o prodaji vode Kantonu Sarajevo kao uzroku nestašice vode.

– KP „Vodovod i kanalizacija“ Istočno Sarajevo i KJKP “Vodovod i kanalizacija” Sarajevo su imali sporazum o prodaji viška vode Kantonu Sarajevo, koji je bio na snazi do maja 2018. godine. Tada je saradnja prekinuta i nije obnavljana do današnjeg dana – navode iz ovog preduzeća.

Kritične tačke

Iz Vodovoda dodaju da će u narednom periodu evidentirati sve kritične tačke koje su imale problema sa snabdijevanjem i uložiti sve raspoložive resurse za iznalaženje rješenja kako se ovakvi problemi ne bi dešavali u budućnosti.

Komentari 0
Povezane vijesti
Košarkaši „Slavije“ u nedjelju dočekuju „Posušje“ Košarkaši „Slavije“ u nedjelju dočekuju „Posušje“
Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    23h 35m
    5
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    21h 10m
    7
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    7h 9m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    5h 36m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    7h 28m
    0