Грађани Српске жиранти за 160 милиона КМ кредита ОЦ „Јахорина“

04.12.2023. 16:05
3
ИЗВОР: capital.ba

Грађани Републике Српске жиранти су за готово 160 милиона марака кредита Олимпијског центра „Јахорина“, потврђено је за портал КАПИТАЛ у Министарству финансија Републике Српске.

Све ово не би био никакав проблем да рачуни ОЦ „Јахорина“ нису недавно били у потпуној блокади јер Олимпијски центар није био у стању да извршава своје обавезе.

У Министарству су за КАПИТАЛ истакли да је Република Српска закључно са 31. октобром ове године издала девет гаранција за кредите ОЦ „Јахорина“, у укупној вриједности од 144,9 милиона КМ.

- Осим тога, у новембру ове године Влада РС је донијела одлуку о давању сагласности за издавање гаранције Републике Српске за кредитно задужење ОЦ „Јахорина“ у износу од 4,6 милиона евра - навели су у Министарству финансија.

Појаснили су да је намјена ових кредита финансирање капиталних инвестиција, као и да до сада није било активирања гаранција Српске издатих за кредите ОЦ „Јахорина“.

Грађани изложени ризику

Економиста Игор Гавран истиче да само задуживање не би морало бити проблем ако паралено видимо велика улагања која гарантују брз и сигуран поврат уложеног.

- Нажалост, у случају ОЦ „Јахорина“, умјесто тога смо видјели проблеме са блокадом рачуна и недавно задужење код стране банке, што је само по себи чудно јер су банке у БиХ хиперликвидне и имају више него довољно средстава за пласман - истакао је Гавран.

Додао је да, иако би успјешна зимска сезона могла генерисати нове приходе довољне за враћање доброг дијела обавеза, у ОЦ „Јахорина“ је све неизвјесно.

Разлог је, додаје, то што се  овом олимпијском центру, по свему судећи, не послује одговорно нити су извори финансирања адекватно ријешени.

- Ако на то додамо неизвјесност временских прилика и све чешће проблеме с недовољним количинама снијега из сезоне у сезону онда је поготово ризично у толикој се мјери задуживати. Пошто је ријеч о јавним ресурсима не ризикује само компанија него се ризику излаже и шира заједница - упозорио је Гавран.

Подјсетимо, КАПИТАЛ је у серији текстова писао о блокадама рачуна у ОЦ „Јахорина“ због неизвршавања обавеза.

Такође, недавно смо писали и о томе да се Олимпијски центар код београдске „Алта банке“ задужио за 4,6 милиона евра за капиталне инвестиције, али уз изузетно високу камату од чак 10,75 одсто.

Осим кредита Олимпијски центар „Јахорина“ има и обавезе по основу емитованих обвезница, које је куповала Инвестиционо – развојна банка (ИРБ) Републике Српске.

Пише: Бојана Нинковић

Коментари 3
 • Generic placeholder image
  1312 05.12.2023. 11:49
  RUDARI UZMITE VEĆE LOPATE
 • Generic placeholder image
  Jaorina 04.12.2023. 23:23
  Ma nek uzmu stranci Jahorinu i sve na njoj ne treba nam dosta su nas Paljane plačkala bagra sa Jahorine
 • Generic placeholder image
  Građanin 04.12.2023. 16:19
  Dok je ovaca, biće i vune!
Повезане вијести
За „Стам Петровић“ још 4,6 милиона КМ од ОЦ „Јахорина“ За „Стам Петровић“ још 4,6 милиона КМ од ОЦ „Јахорина“
Тужилаштво седам мјесеци провјерава пријаву о криминалу у ОЦ „Јахорина“ Тужилаштво седам мјесеци провјерава пријаву о криминалу у ОЦ „Јахорина“
ОЦ Јахорина не може отплаћивати обвезнице од 27,8 милиона КМ ОЦ Јахорина не може отплаћивати обвезнице од 27,8 милиона КМ
Најчитаније
 • Дјечаку из Источног Сарајева спашена рука брзом реакцијом љекара КЦУС-а
  20h 12m
  11
 • Саслушан свештеник са Пала: Сумња се да је продавао лажне дипломе "по повољној цијени"
  17h 3m
  2
 • Идентификована лица која се доводе у везу са наношењем повреда лицу у Источном Новом Сарајеву
  22h 7m
  1
 • У ПУ Источно Сарајево саслушана три лица због продаје и куповине диплома
  20h 54m
  4
 • Осипање у Клубу одборника СНСД-а у Скупштини општине Источна Илиџа
  2h 56m
  3