Građani Srpske žiranti za 160 miliona KM kredita OC „Jahorina“

04.12.2023. 16:05
3
IZVOR: capital.ba

Građani Republike Srpske žiranti su za gotovo 160 miliona maraka kredita Olimpijskog centra „Jahorina“, potvrđeno je za portal KAPITAL u Ministarstvu finansija Republike Srpske.

Sve ovo ne bi bio nikakav problem da računi OC „Jahorina“ nisu nedavno bili u potpunoj blokadi jer Olimpijski centar nije bio u stanju da izvršava svoje obaveze.

U Ministarstvu su za KAPITAL istakli da je Republika Srpska zaključno sa 31. oktobrom ove godine izdala devet garancija za kredite OC „Jahorina“, u ukupnoj vrijednosti od 144,9 miliona KM.

- Osim toga, u novembru ove godine Vlada RS je donijela odluku o davanju saglasnosti za izdavanje garancije Republike Srpske za kreditno zaduženje OC „Jahorina“ u iznosu od 4,6 miliona evra - naveli su u Ministarstvu finansija.

Pojasnili su da je namjena ovih kredita finansiranje kapitalnih investicija, kao i da do sada nije bilo aktiviranja garancija Srpske izdatih za kredite OC „Jahorina“.

Građani izloženi riziku

Ekonomista Igor Gavran ističe da samo zaduživanje ne bi moralo biti problem ako paraleno vidimo velika ulaganja koja garantuju brz i siguran povrat uloženog.

- Nažalost, u slučaju OC „Jahorina“, umjesto toga smo vidjeli probleme sa blokadom računa i nedavno zaduženje kod strane banke, što je samo po sebi čudno jer su banke u BiH hiperlikvidne i imaju više nego dovoljno sredstava za plasman - istakao je Gavran.

Dodao je da, iako bi uspješna zimska sezona mogla generisati nove prihode dovoljne za vraćanje dobrog dijela obaveza, u OC „Jahorina“ je sve neizvjesno.

Razlog je, dodaje, to što se  ovom olimpijskom centru, po svemu sudeći, ne posluje odgovorno niti su izvori finansiranja adekvatno riješeni.

- Ako na to dodamo neizvjesnost vremenskih prilika i sve češće probleme s nedovoljnim količinama snijega iz sezone u sezonu onda je pogotovo rizično u tolikoj se mjeri zaduživati. Pošto je riječ o javnim resursima ne rizikuje samo kompanija nego se riziku izlaže i šira zajednica - upozorio je Gavran.

Podjsetimo, KAPITAL je u seriji tekstova pisao o blokadama računa u OC „Jahorina“ zbog neizvršavanja obaveza.

Takođe, nedavno smo pisali i o tome da se Olimpijski centar kod beogradske „Alta banke“ zadužio za 4,6 miliona evra za kapitalne investicije, ali uz izuzetno visoku kamatu od čak 10,75 odsto.

Osim kredita Olimpijski centar „Jahorina“ ima i obaveze po osnovu emitovanih obveznica, koje je kupovala Investiciono – razvojna banka (IRB) Republike Srpske.

Piše: Bojana Ninković

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    1312 05.12.2023. 11:49
    RUDARI UZMITE VEĆE LOPATE
  • Generic placeholder image
    Jaorina 04.12.2023. 23:23
    Ma nek uzmu stranci Jahorinu i sve na njoj ne treba nam dosta su nas Paljane plačkala bagra sa Jahorine
  • Generic placeholder image
    Građanin 04.12.2023. 16:19
    Dok je ovaca, biće i vune!
Povezane vijesti
Za „Stam Petrović“ još 4,6 miliona KM od OC „Jahorina“ Za „Stam Petrović“ još 4,6 miliona KM od OC „Jahorina“
Tužilaštvo sedam mjeseci provjerava prijavu o kriminalu u OC „Jahorina“ Tužilaštvo sedam mjeseci provjerava prijavu o kriminalu u OC „Jahorina“
OC Jahorina ne može otplaćivati obveznice od 27,8 miliona KM OC Jahorina ne može otplaćivati obveznice od 27,8 miliona KM
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    17h 20m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    18h 35m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    22h 53m
    0
  • Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
    14h 28m
    0
  • Sufinansiranje banjske rehabilitacije za penzionere u Istočnom Novom Sarajevu
    22h 37m
    0