Граорац: Хитно убрзати процес тражења несталих Срба

15.09.2024. 14:50
0
ИЗВОР: srna.rs

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац рекла је да су породице погинулих и несталих из Републике Српске незадовољне процесом тражења несталих Срба, те да захтијевају да се овај процес под хитно убрза.

- Морамо подићи свијест јавности, а поготово код оних који о томе одлучују, да је крајње вријеме да се процес тражења несталих Срба врати на пут који ће дати резултате - рекла је Граорчева данас новинарима на бањалучком Новом гробљу код спомен-костурнице гдје су положени вијенци и цвијеће поводом обиљежавања 15. септембра - Дана погинулих и несталих у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Граорчева је додала да ово очекују породице погинулих и несталих из Републике Српске које још траже 1.636 лица.

- Тражење несталих Срба је наш дуг и то је оно што носимо као рак-рану из протеклог рата. Нажалост, за те породице рат у пренесеном значењу још није завршен јер се и даље буде и лијежу са мишљу да су кости њихових најмилијих негдје сакривене или разбацане по разним планинама и горама и да неко зна, али чува тајну гдје се оне налазе - рекла је Граорчева.

Она је истакла да су породице погинулих и несталих из Републике Српске посебно незадовољне чињеницом да институције које се баве процесом тражења несталих лица нису урадиле свој дио посла.

- Незадовољни смо радом Института за нестала лица БиХ и оним што је урађено у протеклих 16 година, јер смо изгубили много времена, а нема резултата у процесу тражења несталих Срба - истакла је Граорчева.

Она је подсјетила да је Одбор заробљених бораца и несталих цивила при Републичкој организацији тражио да се процес тражења несталих у облику у којем је то могуће врати на ентитетски ново.

- На тај начин бисмо могли да рјешимо идентификацију посмртних остатака који се налазе у три спомен-костурнице у Републици Српској у Бањалуци, Невесињу и Источном Сарајеву - рекла је Граорчева.

Она је закључила да је немогуће да ниједно од 570 тијела која се налазе у спомен-костурницама није из протеклог рата.

Славица Вујић из Српца, која 29 година тражи оца, рекла је новинарима да вјерује да ће процес тражења несталих Срба бити покренут.

- Сваки дан за мене је тежак, али морамо се борити да ријешимо проблем несталих из Републике Српске - нагласила је Вујићева.

Служењем парастоса, полагањем вијенаца и цвијећа данас је у Бањалуци обиљежен 15. септембар - Дан погинулих и несталих у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Током четири године Одбрамбено-отаџбинског рата у темеље Републике Српске живот је уградило 23.659 бораца Војске Републике Српске.

На крају 1995. године као нестало водило се 5.518 лица, бораца, жена и дјеце, док Република Српска данас трага за још 1.636 лица, 1.001 цивилом, од којих 312 жена и дјеце, 635 бораца и 12 припадника полиције Републике Српске.

Посмртни остаци неидентификованих војника и цивила налазе се у три спомен-костурнице у Бањалуци, Невесињу и Источном Сарајеву.

Дан несталих и погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске обиљежава се 15. септембра с обзиром на то да симболизује масовно страдање и нестанак великог броја цивила и бораца у септембру 1995. године.

Коментари 0
Повезане вијести
Нуждић: Српска - једини гарант опстанка Срба Нуждић: Српска - једини гарант опстанка Срба
Служба тражења Црвеног крста Републике Српске трага за 7.608 несталих лица (ФОТО) Служба тражења Црвеног крста Републике Српске трага за 7.608 несталих лица (ФОТО)
Служба тражења ЦКРС обиљежава Дан несталих и погинулих Републике Српске Служба тражења ЦКРС обиљежава Дан несталих и погинулих Републике Српске
Најчитаније
  • Са тржишта БиХ се повлачи аргета паштета чији је рок 10. септембар 2027. године
    23h 56m
    0
  • Планирани прекиди електричне енергије
    7h 24m
    1
  • Мртве рибе плутају по мору
    21h 35m
    0
  • Кумановска битка – Брза побједа српске војске
    6h 27m
    0
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    5h 22m
    0