Graorac: Hitno ubrzati proces traženja nestalih Srba

15.09.2024. 14:50
0
IZVOR: srna.rs

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac rekla je da su porodice poginulih i nestalih iz Republike Srpske nezadovoljne procesom traženja nestalih Srba, te da zahtijevaju da se ovaj proces pod hitno ubrza.

- Moramo podići svijest javnosti, a pogotovo kod onih koji o tome odlučuju, da je krajnje vrijeme da se proces traženja nestalih Srba vrati na put koji će dati rezultate - rekla je Graorčeva danas novinarima na banjalučkom Novom groblju kod spomen-kosturnice gdje su položeni vijenci i cvijeće povodom obilježavanja 15. septembra - Dana poginulih i nestalih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Graorčeva je dodala da ovo očekuju porodice poginulih i nestalih iz Republike Srpske koje još traže 1.636 lica.

- Traženje nestalih Srba je naš dug i to je ono što nosimo kao rak-ranu iz proteklog rata. Nažalost, za te porodice rat u prenesenom značenju još nije završen jer se i dalje bude i liježu sa mišlju da su kosti njihovih najmilijih negdje sakrivene ili razbacane po raznim planinama i gorama i da neko zna, ali čuva tajnu gdje se one nalaze - rekla je Graorčeva.

Ona je istakla da su porodice poginulih i nestalih iz Republike Srpske posebno nezadovoljne činjenicom da institucije koje se bave procesom traženja nestalih lica nisu uradile svoj dio posla.

- Nezadovoljni smo radom Instituta za nestala lica BiH i onim što je urađeno u proteklih 16 godina, jer smo izgubili mnogo vremena, a nema rezultata u procesu traženja nestalih Srba - istakla je Graorčeva.

Ona je podsjetila da je Odbor zarobljenih boraca i nestalih civila pri Republičkoj organizaciji tražio da se proces traženja nestalih u obliku u kojem je to moguće vrati na entitetski novo.

- Na taj način bismo mogli da rješimo identifikaciju posmrtnih ostataka koji se nalaze u tri spomen-kosturnice u Republici Srpskoj u Banjaluci, Nevesinju i Istočnom Sarajevu - rekla je Graorčeva.

Ona je zaključila da je nemoguće da nijedno od 570 tijela koja se nalaze u spomen-kosturnicama nije iz proteklog rata.

Slavica Vujić iz Srpca, koja 29 godina traži oca, rekla je novinarima da vjeruje da će proces traženja nestalih Srba biti pokrenut.

- Svaki dan za mene je težak, ali moramo se boriti da riješimo problem nestalih iz Republike Srpske - naglasila je Vujićeva.

Služenjem parastosa, polaganjem vijenaca i cvijeća danas je u Banjaluci obilježen 15. septembar - Dan poginulih i nestalih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Tokom četiri godine Odbrambeno-otadžbinskog rata u temelje Republike Srpske život je ugradilo 23.659 boraca Vojske Republike Srpske.

Na kraju 1995. godine kao nestalo vodilo se 5.518 lica, boraca, žena i djece, dok Republika Srpska danas traga za još 1.636 lica, 1.001 civilom, od kojih 312 žena i djece, 635 boraca i 12 pripadnika policije Republike Srpske.

Posmrtni ostaci neidentifikovanih vojnika i civila nalaze se u tri spomen-kosturnice u Banjaluci, Nevesinju i Istočnom Sarajevu.

Dan nestalih i poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske obilježava se 15. septembra s obzirom na to da simbolizuje masovno stradanje i nestanak velikog broja civila i boraca u septembru 1995. godine.

Komentari 0
Povezane vijesti
Nuždić: Srpska - jedini garant opstanka Srba Nuždić: Srpska - jedini garant opstanka Srba
Služba traženja Crvenog krsta Republike Srpske traga za 7.608 nestalih lica (FOTO) Služba traženja Crvenog krsta Republike Srpske traga za 7.608 nestalih lica (FOTO)
Služba traženja CKRS obilježava Dan nestalih i poginulih Republike Srpske Služba traženja CKRS obilježava Dan nestalih i poginulih Republike Srpske
Najčitanije
  • Sa tržišta BiH se povlači argeta pašteta čiji je rok 10. septembar 2027. godine
    21h 46m
    0
  • Roditelj gađao flašom direktora škole zato što nije mogao da doveze dijete do same škole!?
    23h 23m
    0
  • Bora Stanković - "Slikar" prolaznosti života i ljudske tragike
    22h 17m
    0
  • Mrtve ribe plutaju po moru
    19h 25m
    0
  • Planirani prekidi električne energije
    5h 14m
    0