Група грађана „Стоп изградњи мХЕ на Касиндолској ријеци“: Одборници су на потезу

04.06.2021. 13:39
0
ИЗВОР: Катера

Представници групе грађана „Стоп изградњи мХЕ на Касиндолској ријеци" истакли су да су Скупштини града Источно Сарајево предали грађанску иницијативу, коју је својим потписом подржало преко 2354 грађана са подручја града Источно Сарајево.

У периоду од 24. до 30. маја у Источном Новом Сарајеву, Источној Илиџи и у Палама били су постављени штандови на којима су грађани могли да потпишу петицију “Стоп изградњи МХЕ на Касиндолској ријеци”.

Према ријечима организатора петиције, овој групи грађанском иницијативом се захтијева заустављање изградње мХЕ Самар и мХЕ Слапи на Касиндолској ријеци, покретање процедуре о заштити ове ријеке у складу са просторним планом Републике Српске до 2025., као и обезбјеђивање законитог пословања мХЕ Подивич, која је већ изграђена, те брисање из посторног плана мХе на Касиндолској ријеци.

Слика

Како су већ истицали из ове групе, ове три мХЕ уопште нису предвиђене Просторним планом града Источно Сарајево односно оне су у Просторном плану за Републику Српску предвиђене само на територији општине Трново, али не и на територији општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево, на којима је такође планирана њихова градња, што је и довело до реакције и побуне грађана.

Представница неформалне групе грађана „Стоп изградњи мХЕ на Касиндолској ријеци“ Сара Тушевљак  рекла је да из ове групе очекују да ће Скупштина града Источно Сарајево усвојити грађанску иницијативу те да ће заштитити интересе гађана и зауставити изградњу мХе на Касиндолској ријеци.

- Позивамо представнике новоизабране власти на нивоу локалне самоуправе да подузму конкретне мјере како би се овај проблем ријешио. На овај начин смо показали да је интерес свих грађана града Источно Сарајево забрана мХе на Касиндолској ријеци те сада очекујемо и да одборници Скупштине града заштите интересе грађана – навела је Тушевљакова.

Сунчица Ковачевић, такође члан ове групе, истиче да је Скупштина града Источно Сарајево овом иницијативом добила сјајан основ да заштити оно што Комисија за нонцесије узима здраво за готово масовно издајући концесије за изградњу мХе на ријекама широм Српске.

Грађанска иницијатива само је једно од средстава правне борбе које неформална група користи у поступку обустављања изградње мХе на Касиндолској ријеци. У случају неусвајања грађанске иницијативе имамо могућност жалбе Врховном суду Републике Српске – рекла је Ковачевићева истичући да се нада да та опција неће бити потребна и да ће одборници заштити јавни умјесто приватни интерес.

- Већ са изградњом прве мХе Подвич јављају се прве нерегуларности. Републички урбанистичко-грађавински инспектор 2017. године је обуставио радове на изградњи ове мХе јер су извођени мимо техничке документације, односно кориштен је бетон који није био задовољавајућег критеријума. Сљедећа нерегуларност тицала се приступног пута, иако се у еколошкој дозволи из 2015. године и обновљеној из 2020. наводи да тај пут долази из правца Тврдимића, инвеститор и извођач радова одступају и приступни пут граде из правца Кијево-Трново  – објаснила је Ковачевићева наводећи да је разлог томе „закључак да документација није изграђена на основу адекватних информација и зато што је енормно скупа“.

Према њеним ријечима, сљедећа нерегуларност односи се на примјену мјера које су прописане еколошком дозволом.

- Питање је шта ће се десити изградњој још двије мХЕ и то на раздаљини од седам и по километара једна за другом. Дакле, имаћемо пола ријеке у пластичним цијевима  - рекла је она.

Подсјећамо, неформална група грађана “Стоп изградњи мХЕ на Касиндолској ријеци” већ неколико мјесеци води истрајну борбу у намјери да заустави изградњу три мини хидроелектране на Касиндолској ријеци.

У септембру 2020. године Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске издало је Рјешења којима се обнављају еколошка дозволе за изградњу малих хидроелектрана ‘’Подивич’’, ‘’Слапи’’ и ‘’Самар", упркос евидентно лошем стању животне средине на терену.

Коментари 0
Повезане вијести
Свети Петар Дабробосански – заштитник града Источно Сарајево Свети Петар Дабробосански – заштитник града Источно Сарајево
Број првачића повећан за 111 у односу на прошлу годину на подручју града Источно Сарајево Број првачића повећан за 111 у односу на прошлу годину на подручју града Источно Сарајево
Територијалне ватрогасне јединице у протекла 24 часа интервенисале више од десет пута Територијалне ватрогасне јединице у протекла 24 часа интервенисале више од десет пута
Најчитаније
  • Сјећање на погинуле и умрле борце Српске гарде Илиџа
    8h 15m
    0
  • Драган Спасојевић: Инфраструктура је кључ развоја и перспективе Пала
    21h 4m
    9
  • Претресене школе у Херцеговини: Шта је писало у пријетећем мејлу?
    23h 11m
    0
  • Заплијењено више од пет килограма дроге, ухапшена два мушкарца
    4h 47m
    0
  • Лажна дојава о оружју у средњој школи
    22h 17m
    0