Grupa građana „Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci“: Odbornici su na potezu

04.06.2021. 13:39
0
IZVOR: Katera

Predstavnici grupe građana „Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci" istakli su da su Skupštini grada Istočno Sarajevo predali građansku inicijativu, koju je svojim potpisom podržalo preko 2354 građana sa područja grada Istočno Sarajevo.

U periodu od 24. do 30. maja u Istočnom Novom Sarajevu, Istočnoj Ilidži i u Palama bili su postavljeni štandovi na kojima su građani mogli da potpišu peticiju “Stop izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci”.

Prema riječima organizatora peticije, ovoj grupi građanskom inicijativom se zahtijeva zaustavljanje izgradnje mHE Samar i mHE Slapi na Kasindolskoj rijeci, pokretanje procedure o zaštiti ove rijeke u skladu sa prostornim planom Republike Srpske do 2025., kao i obezbjeđivanje zakonitog poslovanja mHE Podivič, koja je već izgrađena, te brisanje iz postornog plana mHe na Kasindolskoj rijeci.

Slika

Kako su već isticali iz ove grupe, ove tri mHE uopšte nisu predviđene Prostornim planom grada Istočno Sarajevo odnosno one su u Prostornom planu za Republiku Srpsku predviđene samo na teritoriji opštine Trnovo, ali ne i na teritoriji opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, na kojima je takođe planirana njihova gradnja, što je i dovelo do reakcije i pobune građana.

Predstavnica neformalne grupe građana „Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci“ Sara Tuševljak  rekla je da iz ove grupe očekuju da će Skupština grada Istočno Sarajevo usvojiti građansku inicijativu te da će zaštititi interese gađana i zaustaviti izgradnju mHe na Kasindolskoj rijeci.

- Pozivamo predstavnike novoizabrane vlasti na nivou lokalne samouprave da poduzmu konkretne mjere kako bi se ovaj problem riješio. Na ovaj način smo pokazali da je interes svih građana grada Istočno Sarajevo zabrana mHe na Kasindolskoj rijeci te sada očekujemo i da odbornici Skupštine grada zaštite interese građana – navela je Tuševljakova.

Sunčica Kovačević, takođe član ove grupe, ističe da je Skupština grada Istočno Sarajevo ovom inicijativom dobila sjajan osnov da zaštiti ono što Komisija za noncesije uzima zdravo za gotovo masovno izdajući koncesije za izgradnju mHe na rijekama širom Srpske.

Građanska inicijativa samo je jedno od sredstava pravne borbe koje neformalna grupa koristi u postupku obustavljanja izgradnje mHe na Kasindolskoj rijeci. U slučaju neusvajanja građanske inicijative imamo mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Republike Srpske – rekla je Kovačevićeva ističući da se nada da ta opcija neće biti potrebna i da će odbornici zaštiti javni umjesto privatni interes.

- Već sa izgradnjom prve mHe Podvič javljaju se prve neregularnosti. Republički urbanističko-građavinski inspektor 2017. godine je obustavio radove na izgradnji ove mHe jer su izvođeni mimo tehničke dokumentacije, odnosno korišten je beton koji nije bio zadovoljavajućeg kriterijuma. Sljedeća neregularnost ticala se pristupnog puta, iako se u ekološkoj dozvoli iz 2015. godine i obnovljenoj iz 2020. navodi da taj put dolazi iz pravca Tvrdimića, investitor i izvođač radova odstupaju i pristupni put grade iz pravca Kijevo-Trnovo  – objasnila je Kovačevićeva navodeći da je razlog tome „zaključak da dokumentacija nije izgrađena na osnovu adekvatnih informacija i zato što je enormno skupa“.

Prema njenim riječima, sljedeća neregularnost odnosi se na primjenu mjera koje su propisane ekološkom dozvolom.

- Pitanje je šta će se desiti izgradnjoj još dvije mHE i to na razdaljini od sedam i po kilometara jedna za drugom. Dakle, imaćemo pola rijeke u plastičnim cijevima  - rekla je ona.

Podsjećamo, neformalna grupa građana “Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci” već nekoliko mjeseci vodi istrajnu borbu u namjeri da zaustavi izgradnju tri mini hidroelektrane na Kasindolskoj rijeci.

U septembru 2020. godine Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske izdalo je Rješenja kojima se obnavljaju ekološka dozvole za izgradnju malih hidroelektrana ‘’Podivič’’, ‘’Slapi’’ i ‘’Samar", uprkos evidentno lošem stanju životne sredine na terenu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Broj prvačića povećan za 111 u odnosu na prošlu godinu na području grada Istočno Sarajevo Broj prvačića povećan za 111 u odnosu na prošlu godinu na području grada Istočno Sarajevo
Teritorijalne vatrogasne jedinice u protekla 24 časa intervenisale više od deset puta Teritorijalne vatrogasne jedinice u protekla 24 časa intervenisale više od deset puta
Podržana inicijativa o formiranju direkcije za planiranje izgradnje Istočnog Sarajeva Podržana inicijativa o formiranju direkcije za planiranje izgradnje Istočnog Sarajeva
Najčitanije
  • Godišnjica smrti Mike Antića - "Ako ti jave: umro sam, ne veruj to ne umem“
    5h 59m
    0
  • Trebinjci ulovili soma na Bilećkom jezeru, dužine skoro dva metra
    18h 52m
    2
  • Kafe “Pinki” pobjednik turnira “Koran 2024”
    6h 42m
    0
  • U saobraćajnoj nesreći u Nevesinju poginula osamnaestogodišnja djevojka
    4h 30m
    0
  • Ubijena četiri militanta, raste broj žrtava njihovog napada
    17h 39m
    0