Група планинара из Српске освојила највиши врх Шпаније

14.01.2024. 12:38
0
ИЗВОР: srna.rs

Чланови Планинарског друштва "Гласинац" са Сокоца Милица Бајагић и Новица Короман са групом планинара из Републике Српске, Србије и ФБиХ освојили су највиши врх Шпаније Ел Теиде који се налази на 3.718 метара надморске висине, рекли су Срни у овом друштву.

Секретар Планинарског друштва "Гласинац" Вера Мијатовић рекла је да је група планинара јуче пјешачила око 24 километра и савладала висинску разлику од 1.300 метара, уз температуру близу нула степени Целзијусових и ударе вјетра до 120 километара на час.

У Планинарском друштву "Гласинац" изразили су задовољство што су њихови чланови учестовали у овом планинарском походу и захвалили организатору акције Новици Короману, који је био и водич успона.

Групу планинара и рекреативаца чинили су чланови планинарских душтава "Гласинац", "Јавор - Сунчана планина" са Хан Пијеска, "Требевић" из Источног Сарајева, "Трескавица" из Трнова, "Јаворина" са Пала, "Круг" из Београда, "Маглеш" из Ваљева, "Љуктен" из Трстеника и "Ведро" из Зенице.

Ел Теиде се налази на Тенерифима, архипелагу Канарских острва. То је највиша тачка на копну у централном Атлантском океану и трећи највиши вулкан мјерено од дна океанске коре.

Сматра се једном од највећих атракција у Шпанији и налази се у Националном парку Теиде, који је УНЕСКО прогласио свјетском баштином.

Коментари 0
Повезане вијести
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    12h 54m
    12
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    11h 38m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    6h 23m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    3h 22m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    3h 28m
    0