Grupa planinara iz Srpske osvojila najviši vrh Španije

14.01.2024. 12:38
0
IZVOR: srna.rs

Članovi Planinarskog društva "Glasinac" sa Sokoca Milica Bajagić i Novica Koroman sa grupom planinara iz Republike Srpske, Srbije i FBiH osvojili su najviši vrh Španije El Teide koji se nalazi na 3.718 metara nadmorske visine, rekli su Srni u ovom društvu.

Sekretar Planinarskog društva "Glasinac" Vera Mijatović rekla je da je grupa planinara juče pješačila oko 24 kilometra i savladala visinsku razliku od 1.300 metara, uz temperaturu blizu nula stepeni Celzijusovih i udare vjetra do 120 kilometara na čas.

U Planinarskom društvu "Glasinac" izrazili su zadovoljstvo što su njihovi članovi učestovali u ovom planinarskom pohodu i zahvalili organizatoru akcije Novici Koromanu, koji je bio i vodič uspona.

Grupu planinara i rekreativaca činili su članovi planinarskih duštava "Glasinac", "Javor - Sunčana planina" sa Han Pijeska, "Trebević" iz Istočnog Sarajeva, "Treskavica" iz Trnova, "Javorina" sa Pala, "Krug" iz Beograda, "Magleš" iz Valjeva, "Ljukten" iz Trstenika i "Vedro" iz Zenice.

El Teide se nalazi na Tenerifima, arhipelagu Kanarskih ostrva. To je najviša tačka na kopnu u centralnom Atlantskom okeanu i treći najviši vulkan mjereno od dna okeanske kore.

Smatra se jednom od najvećih atrakcija u Španiji i nalazi se u Nacionalnom parku Teide, koji je UNESKO proglasio svjetskom baštinom.

Komentari 0
Povezane vijesti
Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
Grad bogatiji za dječaka Grad bogatiji za dječaka
Traže veće plate za prosvjetare, kulturnjake i radnike u pravosuđu Traže veće plate za prosvjetare, kulturnjake i radnike u pravosuđu
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    10h 34m
    8
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    13h 5m
    0
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    10h 48m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    10h 40m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    2h 55m
    0