Гуме поскупјеле и до 30 одсто

19.10.2022. 08:37
2
ИЗВОР: glassrpske.com

Сезона припреме четвороточкаша за минус и снијег требало би да је у пуном јеку, с обзиром на то да су возачи обавезни да посједују зимску опрему од 1. новембра, међутим, за набавку и замјену гума, које су ове године и до 30 одсто скупље него лани, ових дана одлучују се тек ријетки.

У ауто-центрима и вулканизерским радњама кажу да се не могу похвалити гужвама. Разлог за мањи број муштерија виде у високим температурама, због којих возачи заборављају на законску обавезу, али и у поскупљењу пнеуматика, које је значајан удар на џеп грађана. 

У компанији “ДИС&А” из Лакташа кажу да је продаја гума у зимској сезони много боља у односу на љетну, али да возачи посљедњих дана долазе у стидљивом броју, као и да навалу очекују идуће седмице.

- Ово је захуктавање пред праву гужву. Стандардна величина гуме 195/65/15, која је и најтраженија, кошта између 107 и 135 марака, у зависности од бренда. Те цијене су за око 30 одсто више него лани јер је до поскупљења дошло на глобалном нивоу, с обзиром на ситуацију у Русији и Украјини, одакле стиже највише репроматеријала за производњу гума - кажу у овој лакташкој фирми и додају да монтажа једне гуме у њиховом сервису кошта од десет КМ па навише, те да цјеновник нису кориговали. 

Да значајније помаме за гумама нема истичу и у прњаворској фирми “Гумико”, наводећи да се возачи жале на кризу и скок цијена. 

- Потрошачи нису упућени да је дошло до раста цијена па се изненаде кад дођу и виде да су гуме скупље од десет до 30 одсто. Јефтинији брендови су више поскупјели у односу на премијум брендове, што је већи проблем грађанима са осредњим примањима. Најјефтинија гума кошта 115 КМ, а најскупља 140 - рекли су у прњаворском “Гумику”.

Додају да је поскупјела и услуга монтаже за око десетак процената.

- Замјена четири гуме са алуминијумским фелгама кошта 40 марака, а за челичне је 32 КМ. Гужве нам тек слиједе јер код нас се увијек чека посљедњи час, а ни ово вријеме не тјера возаче да мисле о замјени гума - кажу у “Гумику”.  

Да ће идуће седмица имати посла преко главе сматрају и у вулканизерској радњи “Кнежевић” из Градишке.

- Ми смо народ који за све гледа у небо, па тако је случај и са гумама. Навале неће бити док се не приближи законски рок. Цијене за сада нисмо мијењали и услуга монтаже се креће од седам до десет КМ по гуми - каже власник ове вулканизерске радње Милан Кнежевић. 

В.д. замјеника директора Агенције за безбједност саобраћаја Милија Радовић апелује на возаче да на вријеме промијене пнеуматике на својим возилима јер посљедице, уколико то не учине, могу бити катастрофалне. 

- Љетна гума на минусу постаје тврђа, чиме се продужава зауставни пут током кочења и возило је несигурније, нарочито у кривинама. У условима када је коловоз прекривен ледом или снијегом, зимски пнеуматик боље приања, што скраћује кочење и повећава безбједност - рекао је Радовић.

Незгоде

Милија Радовић каже да је број саобраћајних незгода, по статистици, мањи у зимским мјесецима у односу на љетне.

- Најмањи број саобраћајки биљежимо у фебруару, када је обично највише снијега на коловозу јер су возачи опрезнији и возе смањеним брзинама. Током зиме већи број незгода деси се крајем децембра и у првој половини јануара, односно у вријеме празника због повећане конзумације алкохола - рекао је Радовић. 

 Пише: Анита Јанковић Речевић                                            

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Marko 19.10.2022. 11:22
    Ja kombinovane M+S koristim..
  • Generic placeholder image
    Mala belegija 19.10.2022. 10:37
    Kod Gage u Palama su najbolje gume...a i najpovoljniji je. Sve preporuke.
Повезане вијести
Не одлажите одлазак код вулканизера: Ево зашто зимске гуме нису добре љети Не одлажите одлазак код вулканизера: Ево зашто зимске гуме нису добре љети
Сваки осми увезени ауто у БиХ је нов Сваки осми увезени ауто у БиХ је нов
Нијемац дивљао у Србији, возио 225 на сат! Нијемац дивљао у Србији, возио 225 на сат!
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    16h 23m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    19h 47m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    15h 16m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    6h 53m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    6h 34m
    0