ХЕ на Дрини: Од нуле до 10 милиона КМ добити

01.08.2021. 19:28
0
ИЗВОР: capital.ba

Хидроелектране на Дрини у Вишеграду оствариле су у првој половини ове године добит од скоро десет милиона марака, док су у првих шест мјесеци прошле године били на нули, пише портал Capital

Према најновијем финансијском извјештају, ово предузеће је највећу разлику, када су приходи у питању, направило у области прихода од продаје учинака повезаним правним лицима, односно испоруком електричне енергије у систем Електропривреде.

Конкретно, лани су од продаје учинака повезаним правним лицима приходовали 12,4 милиона КМ, а на полугодишту ове године 27,1 милион марака.

Оно што је интересантно је да су им се значајно повећали и укупни расходи, па су тако 2020. године расходовали 14,2 милиона КМ, а у првој половини ове године 17,7 милиона марака.

Но, повећали су број радника, па су тако у првих шест мјесеци године пандемије имали 303 радника, а ове године 318.

Самим тим и трошкови зарада и личних примања су им знатно порасли, па су у прошлој години у те сврхе издвојили 4,2 милиона марака, а ове године око пет милиона.

Како је Capital раније писао ово предузеће је прошлу годину завршило са губитком од 11,9 милиона марака, што је драстично погоршање у односу на годину раније када су биле у плусу.

Укупни приходи „ХЕ на Дрини“ лани су износили 25 милиона, а годину раније 30,9 милиона КМ. С друге стране, укупни расходи у 2020. били су 36,2 милиона КМ, а у 2019. години 30,8 милиона КМ.

Портал Capital је раније такође објавио како акционари „Хидроелектрана на Дрини“ сумњају у оправданости финансијског исцрпљивања предузећа кроз издвајање великих новчаних средстава за докапитализацију хидроелектране „Бистрица“, због чега су гласали против планова пословања ова два предузећа.

Наиме, у 2020. години реализована је докапитализација ХЕ „Бистрица“ од 4,1 милион марака чиме је основни капитал повећан са 10,2 на 14,3 милиона КМ.

Планом за 2021. годину је била предвиђена докапитализација повећањем основног капитала ХЕ „Бистрица“ у укупном износу од 12,6 милиона КМ, од чега се на финансирање планираних инвестиција односи девет милиона, а за финансирање текућих трошкова пословања 3,6 милиона КМ.

С обзиром на то да су Матично предузеће и Фонд за реституцију власници 80,8 одсто акција у „ХЕ на Дрини“, а били су против, планови пословања и „ХЕ на Дрини“ и ХЕ „Бистрица“ су „пали“.

Подсјећамо, портал Capital је раније објавио да „Хидроелектране на Дрини“ планирају да ове године докапитализују предузеће „ХЕ Бистрица“, које су преузели од компаније „Калдера“, те да у њега уложе 12,6 милиона како би могло да послује и да инвестира.

 

Аутор: Бојана Нинковић (Capital)

Коментари 0
Повезане вијести
У Дрини пронађено тијело несталог Д.Т. У Дрини пронађено тијело несталог Д.Т.
Полицајци Суботић и Митровић трче за лијечење суграђанке Полицајци Суботић и Митровић трче за лијечење суграђанке
Ухапшен због нарушавања јавног реда и мира Ухапшен због нарушавања јавног реда и мира
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    14h 47m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    16h 2m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    21h 53m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    20h 20m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    22h 12m
    0