"Хифа" наставља обарати намјештене тендере институција Српске за "Нестро петрол"

31.08.2021. 15:42
0
ИЗВОР: Capital

Тешањска фирма "Хифа Петрол" оборила је набавку горива за возни парк Предсједника Републике Срспке, Жељку Цвијановић јер је утврђено да се у овој набавци погодовало руском "Нестро Петролу", сазнаје портал Capital.

Како је утврдила Канцеларија за жалбе БиХ, Цвијановићева је пронашла нови рецепт за погодовање руској фирми, па је тако умјесто у Чајничу гдје су институције раније захтијевале да понуђач има бензинску станицу, предсједница затражила пумпу у Сребреници гдје поново само "Нестро Петрол" има пословницу.

Према ранијим писањима портала Capital, Народна скупштина Републике Српске (НСРС), Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, као и Инспекторат Српске, покушали су да тендере за набавку горива намјесте "Нестру" тако што су тражили да понуђач бензинске пумпе има на локацијама на којима станице има руска компанија, а на некима од њих попут Чајнича су и једини.

Све ове набавке су, након жалби, оборене, па је Служба предсједника Републике Српске вјероватно увидјевши да такви тендери не пролазе, Чајниче замијенила Сребреницом, али им ни таква набавка није прошла.

Компанија "Хифа Петрол" се жалила на овако састављену тендерску документацију, те су истакли да Служба предсједника, захтијевајући Сребреницу као једну од локација погодује "Нестро Петролу".

Наводе тешањске фирме потврдила је и Канцеларија за жалбе наглашавајући да уговорни орган није обезбједио правичну и фер конкуренцију, те да тендер није у складу са Законом о јавним набавкама.

У Изјашњењу на жалбене наводе Служба предсједника истиче да предсједник, потпредсједници и чланови Кабинета обављају послове из своје надлежности као што су додјела признања, одликовања, полагање вијенаца, на територији цијеле Републике Српске, што се односи и на Сребреницу.

- Сребреница спада у изразито неразвијену општину и захтијева већу посвећеност републичких органа - правдали су се у службеном изјашњењу.

„Хифа“ се жалила и на услове из тендерске документације у којима је наведено шта све уговор мора да садржи да би понуђач доказао да ће имати на располагању ресурсе и капацитете других субјеката, тврдећи да овакви захтјеви излазе из законских и подзаконских оквира.

Канцеларија за жалбе БиХ је утврдила да је и овај жалбени навод основан, те да су захтјеви Службе предсједника супротни Закону о јавним набавкама.

Због свега наведеног, Канцеларија је одлучила да поништи комплетан поступак јавне набавке горива за Службу предсједника Републике Српске вриједне скоро 200.000 КМ.

Коментари 0
Повезане вијести
Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској? Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској?
Гориво у БиХ скупље за пет пфенига Гориво у БиХ скупље за пет пфенига
Шта се може десити ако сипате погрешно гориво у аутомобил? Шта се може десити ако сипате погрешно гориво у аутомобил?
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    22h 47m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    20h 22m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    6h 21m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    4h 48m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    6h 40m
    0