Хоће ли будући посланици из највеће владајуће странке остати без директорских фотеља

17.10.2022. 15:26
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Да народни посланици обављају дупле функције и за то бивају плаћени из заједничког буџета свих грађана већ је постало стара вијест, па смо тако и у актуелном сазиву парламента Српске имали бројне примјере да посланик истовремено обавља и директорску функцију и на тај начин прима двије плате.

Тако је, на примјер, Дражен Врховац, истовремено био и посланик и в. д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске, која своје извјештаје о раду директно подноси Народној скупштини Републике Српске, у којој је он посланик. И није он једини, међу актуелним посланицима владајуће већине у НСРС, налази се више од 20 директора јавних предузећа и установа.

Међу посланицима који се налазе на челу неког предузећа, тако су, на примјер, Владо Ђајић, Валерија Лакић, Милутин Тасовац, Саша Поповић, Илија Таминџија, Драган Чавић, Дарко Бањац, Младен Поповић и многи други.

Да је овој пракси одзвонило, бар када је у питању највећа владајућа странка у Српској, једно је од обећања које смо могли чути прије изборе ове године.

Руководство СНСД је, наиме, како је речено у овој странци почетком јула, одлучило да онај ко освоји мандат у парламенту неће бити у могућности да буде посланик и директор неког јавног предузећа.

С обзиром на то да се међу онима који су на овим изборима успјели да се изборе за још један посланички мандат налазе и директори појединих предузећа, остаје да се види да ли ће се одрећи једне од двије функције.

Међу онима који су освојили посланички мандат налазе се, између осталих, Дражен Врховац, Владо Ђајић, Милутин Тасовац, Лука Петровић, Илија Таминџија и још неки актуелни директори појединих јавних предузећа и установа.

Аутор: Сњежана Карић

Коментари 0
Повезане вијести
Шта пише у приједлогу закључака посланичких клубова у вези са Сребреницом Шта пише у приједлогу закључака посланичких клубова у вези са Сребреницом
Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци
Посланици данас и о Изборном закону Републике Српске Посланици данас и о Изборном закону Републике Српске
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    7h 27m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    8h 11m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    12h 16m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    12h 20m
    2
  • На аеродрому откривена врећа са змијама у панталонама путника
    22h 31m
    0