Хоће ли мања потражња спустити цијене станова у Српској?

23.09.2024. 09:10
2
ИЗВОР: nezavisne.com

Иако у Републици Српској пада потражња за некретнинама, саговорници "Независних новина" не могу да прецизирају да ли ће то утицати да цијене станова коначно буду ниже.

Наиме, како кажу, станови се и даље продају, али не том брзином и интензитетом као што је то раније било.

Горан Рачић, предсједник Подручне привредне коморе Бањалука, казао је за "Независне новине" да је примјетно да је дошло до мање потражње за становима у Републици Српској.

- Сигурно да је то настало као резултат и виших трошкова финансирања саме куповине станова, јер имамо ситуацију да су камате у банкама порасле. Са друге стране, имамо и ситуацију да је Инвестициона развојна банка (ИРБ) Републике Српске ограничена могућностима за финансирање те куповине тако да велики број станова чека финансирање од стране банака како би се та куповина и реализовала - казао је Рачић.

Додао је да је тешко прогнозирати да ли ће то утицати да дође до пада цијена некретнина.

- Чињеница је да ће и сама потражња у наредном периоду диктирати градњу станова - казао је Рачић.

Драган Милановић, директор Агенције "Remax" Бањалука, за "Независне новине" истиче да је примјетно да је у највећем граду у Српској дошло до пада потражње.

- Што се тиче цијене станова у новој градњи, она није падала, а што се тиче старе градње, то је индивидуална ствар. Кад дуже вријеме нека некретнина стоји у огласима или је нека цијена превисоко формирана за тај моменат и не може да се прода, а људима се жури, онда се они одлуче да коригују цијене и тако се на неким примјерима може вид‌јети да је дошло до пада цијене станова - казао је Милановић и истакао да генерално није дошло до пада цијене, али додаје да није било ни раста.

Драган Грубан из Агенције за некретнине "Agent Enex" из Приједора казао је да је почетком ове године била експанзија продаје станова, када су се продавали станови за један дан.

- И даље имамо стабилну продају, јер цијене квадрата у центру града се крећу од 2.500 до 3.000 КМ - казао је Грубан и истакао да цијене падају како се удаљавамо од центра.

- Станови се и даље продају, али не као раније - казао је Грубан.

Миленко Станић, економиста, истиче да су цијене некретнина у Српској превише "надуване".

- Тражња је значајно смањена и логично је да би смањена тражња требало да значи корекцију цијена наниже, али на тржишту некретнина тај пад не иде очекиваном динамиком - казао је Станић и додао да у мањим срединама већ долази до нижих цијена.

- Што се тиче већих средина, попут Бањалуке и Бијељине, падање цијена иде доста мањим темпом - казао је Станић и додао да се тек наредне године могу очекивати ниже цијене некретнина као конкретан одговор на смањену потражњу.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Paljanin 23.09.2024. 11:00
    Nece zato sto kroz nekretnine peru narko novac, to ptice na grani znaju, sto veca cijena to vise novca oprano, da smo uredjena drzava tada bi vazili normalni trzisni zakoni sto sada nije slucaj.
  • Generic placeholder image
    Petar 23.09.2024. 09:53
    Nece naravno, ne ide to tako preko noći. Sad neko procita ovu vijest i konta kupicu stan za mjesec, samo malo da se strpim. Kad vidite da je pala cijena barela nafte za pola dolara na berzi, pa se uzdate da cete ovde na Nestru ujutro nasuti jeftinije, e to vam je isto
Повезане вијести
Паљани прваци Балкана у џију-џицуу Паљани прваци Балкана у џију-џицуу
Тресло се тло: Земљотрес код Кнежева Тресло се тло: Земљотрес код Кнежева
Обућари и текстилци шију губитке Обућари и текстилци шију губитке
Најчитаније
  • Војно возило које је смрскало "форд" теже и од аутобуса
    20h 24m
    2
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    2h 48m
    0
  • Малим херојима у борби за живот потребна подршка друштва
    21h 37m
    0
  • Данас Свети Јоаким и Ана
    22h 17m
    0
  • ПУ Источно Сарајево: Ухапшен мушкарац због основа сумње да је мучио и убио пса
    59m
    0