Храна која утиче на псоријазу

13.11.2020. 14:02
0
ИЗВОР: Катера

Окидачи псоријазе

Стрес и одређени лијекови, укључујући бета блокаторе и нестероидне антиинфламаторне лијекове, могу да покрену псоријазу. Опекотине од сунца, огреботине и уједи инсеката такође имају тенденцију да изазову погоршање. Да ли би оно што једете такође могло да игра улогу? Истраживања још нису доказала коначну везу између ваше исхране и псоријазе. Међутим, многи људи откривају да им се ситуација погорша након уживања у одређеној храни, док изгледа да одређена храна помаже у спречавању погоршања.

Биљке из породице помоћница

Можда су вам биљке из породице помоћница познатије када носе познатија имена, као што су парадајз, патлиџан, кромпир и паприка. Неки људи су осетљиви на одређене хемијске компоненте у овим биљкама, које изгледа да погоршавају њихову псоријазу и узрокују упале. Ако сте ово ви, можда би било боље да одаберете друго поврће за јело. Међутим, ако немате проблема с њима, слободно их једите! Пуне су витамина и хранљивих састојака.

Алкохол

Ако након пића или два примјетите појачано црвенило коже, то није случајно. Истраживања сугеришу да алкохол може допринијети производњи одређених протеина који утичу на понашање других ћелија. Ови протеини су про-инфламаторни цитокини - и могу погоршати вашу псоријазу. Штавише, алкохол може да поткопа ефикасност неких третмана.

Црвено месо

Ако једете пуно меса са високим садржајем засићених масти, попут масне говедине, можете повећати ризик од срчаних болести. Истраживања сугеришу да људи са инфламаторним имунолошким поремећајима попут псоријазе могу бити у повећаном ризику од срчаних болести. То је довољан разлог да ограничите ову врсту хране у вашој исхрани. Неки људи такође имају погоршање псоријазе након конзумирања црвеног меса. Чини се да димљено месо такође доприноси упалама коже код неких људи. Уместо тога одлучите се за немасно месо.

Глутен

Избјегавање хране која садржи глутен - протеин у одређеним житарицама - и његове деривате, може помоћи неким људима са псоријазом. Према истраживањима, неки људи осјете побољшање зглобовима или стања коже када елиминишу глутен из своје хране. Потребно је више истраживања како би се тачно утврдила веза. Али ако кренете овом рутом, требаће вам најмање три мјесеца да утврдите да ли имате неке користи.

Млијечни производи

Можда би било мало болно сазнати да ваш омиљени сладолед можда узрокује буђење псоријазе, али истраживања сугеришу да млијечни производи могу допринијети упали. Ако једноставно не можете да замислите да се одричете млијека и сира, умјесто тога одаберите верзије са смањеним садржајем млијечне масноће или без ње. Или, испробајте немлијечне верзије - да, чак и сладолед - направљене од бадемовог млијека, кокосовог млијека или друге замјене за кравље млијеко.

Прерађена храна

Прерађена храна - грицкалице и нездрава храна - могу погоршати вашу псоријазу. Вјероватно не помажу ни вашем укупном здрављу. У ствари, празне калорије могу довести до дебљања - што такође може погоршати симптоме псоријазе. Размислите о замјени ове хране свјежим воћем и поврћем у разним бојама. Јагоде, смокве и боровнице могу задовољити вашу потребу за слатким, а истовремено пружају важне витамине и хранљиве састојке. За слано крцкање окрените се орасима, кокицама или мјешавинама орашастим плодовима.

Размислите о томе да једете омега-3 масне киселине

А сада добре вијести - постоје намирнице које изгледа помажу у смањењу упале. То укључује рибе сиз хладних вода, попут сардина, скуше и харинге које садрже омега-3 масне киселине. Потребно је више истраживања да би се доказала - или оповргла - коначнија веза, али неки људи сматрају да појачана потрошња омега-3 може помоћи у смањењу симптома псоријазе. Поред тога, Америчка национална фондација за псоријазу препоручује да повећате унос биљних извора омега-3, који укључују орахе, ланено сјеме, маслиново уље и сјеме бундеве.

Коментари 0
Повезане вијести
У БиХ највише пију млади од 15 до 29 година У БиХ највише пију млади од 15 до 29 година
Италијански фудбалер признао да је зависан од дроге и алкохола Италијански фудбалер признао да је зависан од дроге и алкохола
Како очистити организам од тешке хране Како очистити организам од тешке хране
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    5h 41m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    5h 23m
    0
  • Наоружани нападачи усред дана убили мисицу Еквадора
    22h 51m
    0
  • Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ
    19h 58m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    6h 17m
    1