Хрватски злочини у селима Дракулић, Мотике и Шарговац

06.02.2024. 08:33
0
ИЗВОР: srna.rs

Усташе су у рано ујутро 7. фебруара 1942. године извршиле покољ над Србима у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац, а, према до сада прикупљеним званичним подацима, убијено је најмање 2.300 људи, међу којима 551 дијете.

Под командом натпоручника Јосипа Мишлова и фра Вјекослава Филиповића из "Тјелесног здруга Анте Павелића", усташе су уз помоћ бањалучких усташа убијале Србе без иједног испаљеног метка - сјекирама, ножевима и крамповима.

- Побрините се одмах за тајни покоп поубијаних Срба. Одстраните по могућности одмах све трагове - гласио је телеграм команде "Усташке надзорне службе" са ознаком "тајно".

Телеграм је из Загреба упућен подређенима у Бањалуци шест дана након покоља.

Први споменик жртвама овог покоља подигнут је 1965. године, а од 1991. године се сваке прве недјеље прије годишњице страдања служи парастос у насељу Дракулић.

Усташки покољи у бањалучким насељима Мотике, Шарговац, Дракулић, те руднику Раковац били су припрема за напад на Козару у љето 1942. године, али и увод у покушај ликвидације Срба у тадашњој Независној Држави Хрватској - савезници Адолфа Хитлера.

Коментари 0
Повезане вијести
Суђење Ћамилу Рамићу: Вјештак говорио о повредама заробљених Срба Суђење Ћамилу Рамићу: Вјештак говорио о повредама заробљених Срба
Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и експлозивних средстава Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и е...
Годину дана затвора Харису Скелићу за злочине над српским цивилима Годину дана затвора Харису Скелићу за злочине над српским цивилима
Најчитаније
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    14h 50m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    22h 25m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    13h 12m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    20h 23m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    15h 26m
    2