Hrvatski zločini u selima Drakulić, Motike i Šargovac

06.02.2024. 08:33
0
IZVOR: srna.rs

Ustaše su u rano ujutro 7. februara 1942. godine izvršile pokolj nad Srbima u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac, a, prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima 551 dijete.

Pod komandom natporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz "Tjelesnog zdruga Ante Pavelića", ustaše su uz pomoć banjalučkih ustaša ubijale Srbe bez ijednog ispaljenog metka - sjekirama, noževima i krampovima.

- Pobrinite se odmah za tajni pokop poubijanih Srba. Odstranite po mogućnosti odmah sve tragove - glasio je telegram komande "Ustaške nadzorne službe" sa oznakom "tajno".

Telegram je iz Zagreba upućen podređenima u Banjaluci šest dana nakon pokolja.

Prvi spomenik žrtvama ovog pokolja podignut je 1965. godine, a od 1991. godine se svake prve nedjelje prije godišnjice stradanja služi parastos u naselju Drakulić.

Ustaški pokolji u banjalučkim naseljima Motike, Šargovac, Drakulić, te rudniku Rakovac bili su priprema za napad na Kozaru u ljeto 1942. godine, ali i uvod u pokušaj likvidacije Srba u tadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj - saveznici Adolfa Hitlera.

Komentari 0
Povezane vijesti
Suđenje Ćamilu Ramiću: Vještak govorio o povredama zarobljenih Srba Suđenje Ćamilu Ramiću: Vještak govorio o povredama zarobljenih Srba
Suđenje Dudakoviću: Povrede na pojedinim stradalim Srbima ukazuju na oštećenja od metaka i eksplozivnih sredstava Suđenje Dudakoviću: Povrede na pojedinim stradalim Srbima ukazuju na oštećenja od metaka i e...
Godinu dana zatvora Harisu Skeliću za zločine nad srpskim civilima Godinu dana zatvora Harisu Skeliću za zločine nad srpskim civilima
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    7h 27m
    10
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    6h 23m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    22h 7m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    23h 19m
    0
  • Posljednji kondorov let
    19h 52m
    0