И вакцинисани иду у изолацију ако се заразе

01.07.2021. 09:24
2
ИЗВОР: nezavisne.com

Вакцинисани грађани, ако се након вакцинације ипак заразе вирусом корона, морају се јавити свом породичном љекару, те ићи у обавезну изолацију, јер и поред примљене вакцине могу бити заразни.

Наиме, познато је да имунизација против вируса корона, према ријечима стручњака, особу штити од развијања теже клиничке слике болести проузроковане овим вирусом, али не и од тога да се зарази, због чега су и вакцинисани грађани који се заразе ковидом-19 обавезни да вријеме проведу у изолацији.

Према ријечима Еднана Дрљевића, инфектолога из Опште болнице "Абдулах Накаш" Сарајево, процедура коју вакцинисана особа након што се зарази мора проћи не разликује се од оне коју пролазе грађани који су се заразили прије примања вакцине.

- Особа која се након вакцинације зарази има дјелимичан имунитет, то значи да није развила довољан имунитет, али га вакцина ипак штити од теже клиничке слике. Без обзира на то пацијент је заразан и позитиван на вирус корона - рекао је Дрљевић за "Независне новине".

Додао је да такве особе морају ићи у изолацију, јер би могле заразити друге који нису вакцинисани и могу развити тежу клиничку слику.

- Ми смо досад имали око 15 особа које су након вакцинације захтијевале болничко лијечење. Лијечили смо их исто као што лијечимо и све друге обољеле од ковида-19 - казао је Дрљевић.

Навео је да такве особе не би требало да иду на посао нити да се крећу међу људима.

- Ако вакцинисана особа зна да је била у контакту са зараженом особом или развије неке од симптома ковида-19 одмах треба да се тестира на - закључио је Дрљевић за "Независне новине".

Мирјана Миљковић, начелница Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Бањалука, за "Независне новине" је рекла да када је ријеч о процедури коју вакцинисане особе након заразе морају да прођу, слиједе препоруке Института за јавно здравство Српске.

- Када особе које су примиле обје дозе вакцине добију симптоме болести, тестирају се и буду позитивне, такође иду у изолацију у трајању од минимално десет дана - рекла је Миљковићева.

Додала је да су од Института за јавно здравство РС тражили нове препоруке када је ријеч о вакцинисанима, али да их још нису добили.

- Док год не добијемо нове препоруке од Института ми поступамо у складу с важећим препорукама - казала је Миљковићева.

Истакла је да су у периоду априла и маја имали неколико спорадичних случајева да су се особе које су вакцинисане заразиле.

- У јуну је и сам број обољелих на подручју Бањалуке мали, имали смо укупно око 50 новообољелих током цијелог мјесеца. У посљедњих пет дана нисмо имали ниједног позитивног пацијента - навела је Миљковићева.

БиХ на ЕУ зеленој листи земаља

ЕУ листа потенцијално безбједних земаља за ковид-19 проширена је јуче и на њу су уврштене и БиХ и Црна Гора, сазнаје Радио Слободна Европа (РСЕ) из дипломатских извора.

Амбасадори држава чланица ЕУ одобрили су листу, а ова одлука ступа на снагу до краја текуће седмице, што значи да грађани ових земаља, укључујући и оне који нису вакцинисани, могу да путују у ЕУ чланице.

Такође, Давор Божиновић, министар унутрашњих послова Хрватске, казао је јуче да ће у Хрватску без икаквих ограничења моћи да дођу сви који имају дигиталне ковид потврде, те да од сада особе из трећих земаља више не морају имати посебан разлог за долазак у Хрватску.

Ово значи да одсад грађани БиХ и Србије за улазак у Хрватску треба да имају једну од три потврде - да су вакцинисани или да су пребољели ковид или да имају негативан тест.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Pale 01.07.2021. 14:05
    Pa zbog čega se vakcinisati, hahaha, hahaha, hahaha, ja koji cirkus i blamaza ljudi, slušajte ljudi stručnjake i gledajte prave doktore sta govore o ovom svemu, laz, laz, laz
  • Generic placeholder image
    Mijo 01.07.2021. 14:05
    Pa koji dzavo, se onda vakcinisati kad su morali po vasem na bolnicko liječenje, jadovi jedni i lazovi,, kako vas nije stid i sramota da lazete ovaj narod, nikad se necu vakcinisati ovo je sve gripa i sporadični virusi a o bateriji da i negovorim, jadni ste do Boga
Повезане вијести
Позив родитељима да вакцинишу дјецу против морбила и великог кашља Позив родитељима да вакцинишу дјецу против морбила и великог кашља
Почела вакцинација против сезонског грипа у Хан Пијеску, Сокоцу и Рогатици Почела вакцинација против сезонског грипа у Хан Пијеску, Сокоцу и Рогатици
За седам дана утрошено 1.800 доза комерцијалних вакцина против грипа у Српској За седам дана утрошено 1.800 доза комерцијалних вакцина против грипа у Српској
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    21h 27m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    22h 11m
    0
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    11h 47m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    06.05.2024
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    54m
    0