Идући фестивал малих сцена и мондроме биће спектакл

12.12.2019. 11:17
0
ИЗВОР: Srna

Директор Фестивала малих сцена и монодраме Источно Сарајево Младен Јанковић и селектор Љубо Божовић јединствени су у оцјени да би сљедећи, 25. фестивал, требало да догодине буде прави спектакл за све посјетиоце, тим прије јер се очекује да представе буду одигране на великој сцени новизграђеног Народног позоришта Републике Српске у Источном Сарајеву.

Изражавајући задовољство селекцијом и укупном атмосфером током 24. Фестивала, одржаном од 3. до 7. децембра, Јанковић је рекао Срни да га посебно радује чињеница да су и ове године све монодраме и представе одигране у Културном центру Источно Ново Сарајево у присуству великог броја поклоника љубитеља позоришне умјетности, посебно младих.

-Радује нас велико интерсовање публике, јер нам то даје снажан подстрек за све будуће пројекте у култури које ћемо, вјерујем, од сљедеће године реализовати у новом модерном позоришту, чија је инфраструктура изграђена према највишим професионалним стандардима- рекао је Јанковић.

Он је захвалио покровитељима Фестивала - Министарству просвјете и културе Републике Српске, Министарству културе и информисања Србије, граду Источно Сарајево, општинама Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, Туристичкој организацији "Јахорина" града Источно Сарајево, као и медијским покровитељима РТРС-у и Новинској агенцији Републике Српске - СРНА, за изузетну подршку у организацији и промоцији.

Селектор Фестивала Љубо Божовић каже за Срну да се и ове, као и претходних година, потрудио да доведе најбоље представе.

-Ево, по завршетку Фестивала, након одређених анализа и реаговања и оцјена публике, чини ми се да сам направио прави избор. Посјета је била изврсна, сала је била одлично попуњена током свих представа, тако да кад је задовољна публика, не могу да и сам не будем веома задовољан и поносан на овогодишњи 24. Фестивал малих сцена и монодраме у Источном Сарајеву- рекао је Божовић.

Према његовим ријечима, Фестивал је наставио да одржава висок ниво умјетничког квалитета и монодрама и камерних позоришних представа.

-Видјели смо три комедије и двије озбиљније драме. Сматрам да не би било добро да смо припремили само драме или само комедије. Овако, програм сам радио за најшире укусе публике, а водио сам се и пређашњим искуством да наши људи некако највише воле комедије, хумор, воле да се насмију до суза, па чак и онда када се препознају међу ликовима у некој од представа- наводи селектор Фестивала малих сцена и монодраме Источно Сарајево.

Што се тиче монодрама, истиче Божовић, њихов квалитет био је на високом нивоу, тако да је стручни жири Фестивала заиста био на мукама да прогласи најбоље представе и најбоље глумце.

Он каже да је његов првобитни концепт селекције представа био много амбициознији, са изузетно квалитетним и великим позоришним остварењима, али да се једноставно морао прилагодити не само финансијском оквиру Фестивала, него и техничким могућностима мале сцене у Културном центру Источно Ново Сарајево.

Према његовим ријечима, завршетак изградње зграде Народног позоришта Републике Српске у Источном Сарајеву, које ће се највероватније тако и звати, јер ће својим капацитетом превазићи градске оквире, обезбиједиће оптималне услове за организацију великих позоришних представа на професионалној позоришној сцени.

-Тада ћемо, ако Бог да догодине, прослављајући ј25. Фестивал малих сцена и монодраме, велике камерне представе које су технички захтјевне играти на великој сцени у позоришту, а монодраме на малој сцени у Културном центру. Све то ће побољшати квалитет Фестивала, на задовољство публике, али и нас организатора и мене лично, као селектора- истиче Божовић.

Он сматра да ће позориште у Источном Сарајеву, уз помоћ шире друштвене заједнице и ангажман умјетника свих профила, обезбиједити статус професионалног позоришта, са професионалним ансамблом, као нуклеусом и покретачем умјетничког стваралаштва и културног живота у Источном Сарајеву и Републици Српској.

Фестивал малих сцена и монодраме започео је ратне 1995. године у Хаџићима, под називом Фестивал монодраме Републике Српске.

Организатор првог фестивала била је Републичка установа за културно - умјетничке дјелатности Срна фест. Фестивал монодрама Републике Српске имао је задатак да афирмише и награђује професионалног глумца и домаћи текст.

Фестивал је годинама растао и стасао у Међународни фестивал малих сцена и монодраме. Фестивал је изашао из оквира првог фестивала, осим монодрама уврштене су и камерне представе, што се одржало и до данас, по правилу: пет камерних представа и четири монодраме у такмичарском дијелу програма.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву
Ватрогасац – хуман и одговоран посао који морате вољети Ватрогасац – хуман и одговоран посао који морате вољети
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    5h 55m
    6
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    19h 5m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    19h 37m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    17h 56m
    0
  • Договорено да ЈКП „Свети Марко“ врши наплату за одржавање Градског гробља „Црквице“
    23h 53m
    1