Инфлација никада не спава

17.10.2024. 19:32
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Очекивана инфлација у БиХ за ову и идућу годину износи 3,7 одсто, што је ниже од прошлогодишњег просјека, али економисти и привредници позивају на опрез јер би скок цијена или неки други шокови на тржишту могли да поремете ту, за сада охрабрујућу рачуницу.

Према подацима до којих је дошла Централна банка БиХ, очекивана обједињена инфлација за ову и 2025. годину износи 3,7 одсто. У истом периоду лани прогноза је показивала нешто више од пет процената.

Иако резултати анкете, која је спроведена у септембру ове године, показују да се очекивања везана за инфлацију сваким кругом смањују, у Централној банци наводе да је неопходно константно праћење инфлационих кретања како би били спријечени негативни учинци очекиваног раста цијена, а који би посљедично могли довести до пада потрошње у земљи која је основна одредница економског раста у БиХ.

- Економска кретања у свијету су још нестабилна усљед ратова, што и даље може имати за резултат негативне промјене очекиване инфлације. Да ли се скором окончању обједињене инфлације можемо надати, крајње је дискутабилно питање због нестабилних прилика на свјетском тржишту узрокованих политичким нетрпељивостима - наводе у Централној банци.

Економиста Марко Ђого каже за “Глас” да инфлација има тренд пада већ неких годину и по дана.

- Инфлација од 3,7 одсто је нешто више него што се очекује и уколико не буде неких великих шокова у наредном периоду, реално је очекивати да она падне и испод три одсто - рекао је Ђого.

Предсједник Подручне привредне коморе Добој Радован Пазуревић рекао је да није баш оптимистичан да ће инфлација остати у наведеном оквиру.

- Највећи поремећаји дешавају се када расту цијене прехрамбених артикала. Та ставка заправо диже инфлацију највише, зато је потребно бити опрезан са прогнозама - рекао је Пазуревић.

Додаје да остале потрошачке цијене за сада “не пријете” инфлацији.

- Примјера ради, цијене обуће и текстила су неупоредиво ниже у односу на неки ранији период, и у том сектору се биљежи и одређени минус - рекао је Пазуревић.

Сматра да ће инфлација у идућој години бити већа од прогнозираних 3,7 процената.

- Довољно је да погледате колико новца човјек одваја за исхрану, режијске трошкове и слично, јасно је да нема чврсте гаранције да ће инфлација остати у том оквиру. Напросто, основне животне намирнице константно поскупљују - додао је Пазуревић нагласивши да се не назире ни крај сукоба на истоку, а то све и те како утиче и на економска кретања.

Анкета

Централна банка БиХ спроводи кварталну анкету о инфлационим очекивањима ради анализе и континуираног праћења инфлационих очекивања економских субјеката. Учесници анкете су представници финансијског сектора, комерцијалне банке и осигуравајућа друштва.

Коментари 0
Повезане вијести
Грађани БиХ у зачараном кругу сиромаштва: Храна постаје велики луксуз Грађани БиХ у зачараном кругу сиромаштва: Храна постаје велики луксуз
Тржиште некретнина се полако “хлади” Тржиште некретнина се полако “хлади”
У шахту пронађено тијело мушкарца У шахту пронађено тијело мушкарца
Најчитаније
  • Опоравилиште Касиндо као центар друштвених дешавања
    20h 55m
    0
  • Погача са шпинатом и сиром
    20h 57m
    0
  • Најава искључења струје у Источној Илиџи
    17h 9m
    0
  • Лажна "Тему" апликација краде податке о картицама
    20h 0m
    0
  • Потврђена оптужница против Паљанина због насиља у породици
    19h 54m
    0