Иницијатива да се продужи брига о дјеци без родитељског старања

20.10.2019. 18:05
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Дјеца без родитељског старања са 18 година, када престане брига државе за њих, доживе шок, тешко се социјализују и имају проблема да се уклопе у систем и радну средину. Због тога би, истичу у Удружењу “Мисли добро” из Бањалуке требало продужити бригу државе о њима док не напуне 21 годину живота.

Ово удружење је поднијело и званичну иницијативу за измјену Закона о социјалној заштити у РС, како би се омогућила ова продужена брига за дјецу без родитељског старања.

Упутили су је Влади РС, Министарству здравља и социјалне заштите РС, Народној скупштини РС, те на адресе клубова посланика осам странака у НС РС.

– Суштина инцијативе је да се продужи брига државе за ту дјецу са садашњних 18 на 21 годину, јер је пракса показала да актуелно законско рјешење није добро, те да дјеца и поред великих трошкова, а по престанку “старатељства” од стране система, неријетко поново постају социјални сучајеви.

Иницијатива не значи да дјеца без родитељског страња  треба да трајно остану у дому или хранитељској породици, већ да по запослењу, завршетку школовања и са напуњених 18 година, започну самосталан живот, али да о њима држава води рачуна до најмање 21. године како би им се омогућио и олакшао период адаптације на новонастале животне околности – наводе из овог Удружења.

Та иницијатива је, кажу, резултат вишемјесечних разговора са професионалцима који директно раде са дјецом без родитељског старања.

Слика

– Осмишљавање и развој адекватног модела и система друштвене бриге о дјеци, посебно оној која дјетинство проведу у дому, представља изазов за сваку друштвену заједницу, стручњаке и професионалце који се баве овим питањима. Њихово осамостаљивање након што заврше боравак у дому представља посебан изазов за све институције укључене у систем социјалне заштите.

Тренутна ситуација је таква да, након завршетка боравка у дому, надлежни Центри за социјални рад преузимају бригу о тој “дјеци”, тачније тада већ пунољетним грађанима. Центри нису капацитирани нити оспособљени за бригу о овим специфичним категоријама и махом их третирају као осталу дјецу, што је погрешно с обзиром да су они ипак одрастали у другачијим околностима. Управо из тог разлога, идеја је да се направи најбољи могући модел који ће омогућити да и након што дјеца напуне 18 година, или заврше школовање, не буду нагло препуштена сама себи – наводи се, између осталог, у самом тексту иницијативе за измјену закона.

Из Удружења наводе и да је на Округлом столу који су организовали у Влади РС, а на којем су учествовали представници Министарства здравља и социјалне заштите, центара за социјални рад, васпитачи, представници Дома Рада Врањешевић и остали укључени у рад са дјецом без родитељског старања, заједнички констатовано да је неопходно да се брига државе за ову дјецу настави послије навршене 18. године.

– Сваке године, Дом Рада Врањешевић напусти просјечно десеторо дјеце, што није велики број, и не изискује велика средства. Сигурни смо да уз добру организацију и координацију, Република Српска има знања и могућности да их усмјери на прави пут и пружи им сву могућу подршку, како би се осамосталили и постали њени узорни и достојанствени грађани – закључују из Удружења “Мисли добро”.

Коментари 0
Повезане вијести
Хиљаде дјеце у БиХ без родитеља, а њих више од 30.000 родитељи немају од чега да прехране и обуку Хиљаде дјеце у БиХ без родитеља, а њих више од 30.000 родитељи немају од чега да прехране ...
Прошле године усвојено 11 дјеце Прошле године усвојено 11 дјеце
Најчитаније
  • Ухапшена лица због крађе у Источној Илиџи
    10h 28m
    0
  • Шта доноси нацрт измјена Закона о комуналној полицији Српске?
    12h 51m
    1
  • Промоција романа „Пиши, добри мој Нектарије“ Маријане Петронић 26. септембра у Источном Сарајеву
    14h 14m
    0
  • Метеоролози објавили какво нас вријеме чека ове седмице
    3h 30m
    0
  • Пале: На хуманитарној вечери за Милана Маџгаља прикупљено 10.000 КМ
    8h 19m
    0